Od lipca producenci mięsa, nabiału oraz jaj oferowanych w Szwajcarii muszą ujawniać szczegóły dotyczące dobrostanu zwierząt, z których powstał dany produkt. Zgodnie ze stanowiskiem Rady Federalnej Szwajcarii, ma to stanowić ukłon zarówno w stronę konsumentów, którzy zasługują na szczegółowe informacje dotyczące spożywanych produktów, jak i szwajcarskich rolników, którzy przestrzegają jednych z najsurowszych na świecie przepisów dotyczących dobrostanu zwierzą
Szwajcaria: Etykiety produktów z informacjami o cierpieniu zwierząt
Wśród praktyk, które należy będzie wskazać na etykiecie, znajduje się m.in. zabieg kastracji świń i bydła, usuwanie rogów u krów, przypalanie dziobów kurom czy odcinanie nóg żabom. W przypadku foie gras konieczne będzie dodanie na etykiecie informacji, że produkt powstaje w wyniku przymusowego karmienia kaczek i gęsi. Choć w Szwajcarii taka praktyka jest zakazana od ponad 40 lat, w przypadku produktów importowanych wciąż jest częsta, a przepisy odnoszą się zarówno do producentów lokalnych, jak i zagranicznych. Ustawodawca przewidział dwuletni okres przejściowy.
Czytaj więcej
W obliczu coraz częstszych i bardziej intensywnych fal upałów, w wielu krajach Unii Europejskiej...
Nowe przepisy wzbudziły oburzenie i protesty organizacji zrzeszających rolników oraz przedstawicieli przemysłu spożywczego, którzy twierdzą, że będą naciskać na przemysł, jednocześnie zagrażając produktom z zagranicy, których wytworzenie odbyło się zgodnie z innymi przepisami dotyczącymi dobrostanu zwierząt. Jednocześnie jednak wspierają nowatorskie startupy, które produkują alternatywne produkty, które powstają bez okrucieństwa wobec zwierząt.
Wprowadzone prawo jest spójne z założeniami rządu Szwajcarii, który promuje diety oparte w większym stopniu na roślinach, aby zmniejszyć emisje dwutlenku węgla i osiągnąć cele klimatyczne do 2050 roku. Szacuje się, że spożycie mięsa na osobę wynosi tam ponad 50 kg rocznie, czyli ok. dwukrotnie więcej niż średnia światowa. Produkty mięsne i mleczne odpowiadają za ponad 15 proc. emisji gazów cieplarnianych w Szwajcarii.