Reklama

Kucharki i kucharze wbrew sobie? Badanie pokazało, jak Polacy podchodzą do gotowania

Wiele osób gotuje w domu, jednak nie zawsze robimy to z przyjemnością. Równocześnie nawet ci, którzy lubią gotować, spędzają w kuchni mniej czasu, niż by chcieli. Z czego wynika ten paradoks? Te i inne kwestie wzięli na warsztat autorzy nowego badania wśród Polek i Polaków.

Publikacja: 20.05.2025 12:07

Gotowanie to istotny element codziennego życia – aż 64 proc. badanych spędza na tej czynności od 1 d

Gotowanie to istotny element codziennego życia – aż 64 proc. badanych spędza na tej czynności od 1 do 2 godzin dziennie.

Foto: Adobe Stock

Dla niektórych gotowanie jest źródłem radości i satysfakcji, istnieje jednak spora grupa osób, które z  różnych względów najchętniej zrezygnowałyby z tej czynności. Niestety, podejście do gotowania często nie ma odzwierciedlenia w praktyce – często musimy działać wbrew swoim własnym preferencjom.

„Polacy od kuchni”: nasze podejście do gotowania jest pełne paradoksów

Do takich wniosków doszli autorzy raportu pod tytułem „Polacy od kuchni, czyli jak gotujemy – na co dzień czy od święta?”. Badanie przeprowadzono w lutym tego roku na zamówienie firmy cateringów dietetycznych Maczfit przez pracownię badawczą SW Research na reprezentatywnej próbie 1529 Polek i Polaków w wieku od 18 do 55 lat.

Gotowanie to istotny element codziennego życia – aż 64 proc. badanych spędza na tej czynności od 1 do 2 godzin dziennie. Polki i Polacy przeważnie też gotują sobie sami na co dzień – stwierdziło to 74 proc badanych. Tylko 2,6 proc. nie robi tego nigdy, zaś mniej niż jedna czwarta – gotuje samodzielnie raz lub dwa razy w tygodniu.

Spora grupa respondentów, bo 39 proc., zadeklarowała, że lubi gotować codziennie. Mimo to tylko 32 proc. robi to faktycznie. Jeszcze więcej, bo aż 44 proc. badanych lubi gotować tylko w dni wolne, choć aż połowa z nich gotuje kilka razy w tygodniu, również w dni powszednie. Luksus gotowania w dni wolne ma jedynie 17 proc. respondentów.

Czytaj więcej

Fast food to luksus – tak twierdzi większość Amerykanów i Amerykanek
Reklama
Reklama

Istnieje też wśród Polek i Polaków całkiem odmienne podejście do gotowania — 17 proc. badanych stwierdziło, że nie lubi tego robić. Jednocześnie 15 proc. z tego grona przyznało, że gotuje codziennie, a blisko jedna trzecia (31 proc.) — kilka razy w tygodniu.

Dlaczego Polki i Polacy nie lubią gotować?

Z czego wynika niechęć do gotowania? Najwięcej, bo 48 procent wskazało na konieczność sprzątania po posiłku. Odsetek ten wzrasta do 55 procent w przypadku osób w wieku od 26 do 35 lat. Zdaniem autorów badania może to wynikać ze specyfiki etapu życia, w jakim znajdują się młodzi ludzie: muszą pogodzić obowiązki zawodowe z rodzinnymi.

Problemem jest też monotonia w kuchni i brak pomysłów na posiłki, co stwierdziło 43 proc. badanych – zwłaszcza kobiety i mieszkańcy dużych miast. Na brak czasu wskazało z kolei 40 proc. respondentów. Blisko jedna trzecia (29 proc.) wymieniła trud planowania zakupów spożywczych, zaś 26,8 proc. – problemy organizacyjne wynikające z różnych godzin powrotu do domu poszczególnych członków rodziny.

Czytaj więcej

Mało znana restauracja zrezygnowała z profesjonalnych kucharzy i... zyskała tłumy klientów

Wróćmy na chwilę do czasu, jaki poświęcamy na gotowanie. Powyżej dwóch godzin spędza w kuchni 12,5 proc. tych, którzy nie lubią gotować, podczas gdy w przypadku miłośników gotowania odsetek ten spada do niecałych sześciu procent.

Zdaniem ekspertów u osób, które niespecjalnie lubią gotować, rodzi to dodatkową frustrację, że z różnych względów gotowanie zabiera nam więcej czasu.

Reklama
Reklama

Badanie pokazało też różnice mężczyznami i a kobietami w kwestii gotowania, co prawdopodobnie wynika z trwałości tradycyjnego podziału ról społecznych, przypisanych do obydwu płci. Mężczyźni częściej przyznają, że w ogóle nie gotują, z kolei kobiety częściej wskazywały, że gotują codziennie.

Źródło:
Materiały prasowe

Kuchnia
Nowe kuchenne rewolucje. Na czym polega fenomen air fryerów?
Kuchnia
Nie żyje Anne Burrell, gwiazda amerykańskich programów kulinarnych
Kuchnia
Systemowa przemoc we francuskiej gastronomii. Co ujawniła książka dziennikarki?
Kuchnia
Kto w tym roku w Europie zapłaci najwięcej za świąteczny obiad? Polska w dolnej części stawki
Materiał Promocyjny
Jak producent okien dachowych wpisał się w polską gospodarkę
Materiał Promocyjny
Słodycze a PMS. Co warto jeść przed okresem?
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama