„Barcelona. Łakomym okiem. Przewodnik po mieście i jego kuchni”: Miasto, które zachwyca i denerwuje

Tysiące talerzyków z jedzeniem, rozmów i odwiedzonych lokalizacji – to przepis na szczerą rozmowę o stolicy Katalonii.

Publikacja: 13.06.2025 16:30

„Barcelona. Łakomym okiem. Przewodnik po mieście i jego kuchni”: Miasto, które zachwyca i denerwuje

Foto: mat.pras.

Dziennikarz, podróżnik i fotograf Bartek Kieżun, autor kulinarnych przewodników m.in. po Italii, Chorwacji, Portugalii, ale też Atenach, Jerozolimie, Neapolu i Stambule, od jakiegoś czasu szukał powodu, aby częściej odwiedzać Barcelonę. W szczerej opowieści o tym, co go zachwyca, a co denerwuje w tym mieście, przyznaje, że najlepszym pretekstem było po prostu napisanie o nim książki.

Zaczął od oglądania filmów, przeglądu literatury i dosłownie wszystkiego, co wpadło mu w ręce. W części praktycznej skupił się na smakowaniu lokalnych kulinariów i zatopił się w mieście. Owoc tej pracy, książka zatytułowana „Barcelona. Łakomym okiem. Przewodnik po mieście i jego kuchni”, to połączenie smaków, historii, legend i topografii miasta. Wszystko to okraszone jest poczuciem humoru, obserwacjami i anegdotami.

Tylko 99 zł za rok czytania.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję? - możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Plus Minus
Podcast „Posłuchaj Plus Minus”: Sztuczna inteligencja zabierze nam pracę
Plus Minus
„Samotność pól bawełnianych”: Być samotnym jak John Malkovich
Plus Minus
„Fenicki układ”: Filmowe oszustwo
Plus Minus
„Kaori”: Kryminał w świecie robotów
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Plus Minus
„Project Warlock II”: Palec nie schodzi z cyngla