Aktualizacja: 04.06.2025 18:27 Publikacja: 08.11.2022 22:20
Foto: Adobe Stock
Zgodnie z przepisami Kodeksu pracy, pracodawca jest zobowiązany zapewnić osobom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych.
Szczegółowe regulacje dotyczące rodzajów posiłków i napojów oraz wymagań, jakie powinny spełniać, a także przypadki i warunki ich wydawania znajdziemy w Rozporządzeniu Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.
Jeśli podatnik pomylił się w rocznym rozliczeniu PIT albo w ogóle go nie złożył, albo nie zapłacił wynikającego...
Umorzenie udziałów – dobrowolne, przymusowe albo automatyczne – zasadniczo jest neutralne podatkowo dla spółki z...
Rosnący przepływ kapitału i międzynarodowa działalność firm stwarza dla władz i podatników wyzwania dotyczące un...
Na każdy dzień bilansowy jednostka ocenia, czy są przesłanki, że dokonany w okresach ubiegłych odpis aktualizują...
Błędy rachunkowe w rocznym rozliczeniu podatkowym, a nawet niezłożenie go w wymaganym terminie nie jest dla poda...
Organizator szkoleń dla dyrektorów finansowych, który nie spełnia warunków zwolnienia z VAT przewidzianych w kra...
Przedsiębiorca może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu wydatki na zakup towarów za pośrednictwem niemieckie...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas