Reklama
Rozwiń

Doprawianie mięsa na grill w sklepie podlega kontroli inspekcji sanitarnej - wyrok NSA

Każde przekształcenie lub rozszerzenie działalności gospodarczej powinno być zgłoszone państwowemu powiatowemu inspektorowi sanitarnemu, gdyż musi on zatwierdzić nowy profil funkcjonowania zakładu. Dotyczy to także zmiany lub rozszerzenia form sprzedaży żywności.

Aktualizacja: 03.09.2017 09:40 Publikacja: 03.09.2017 09:30

Doprawianie mięsa na grill w sklepie podlega kontroli inspekcji sanitarnej - wyrok NSA

Foto: Fotolia

Spór w sprawie dotyczył 3 tys. zł kary dla spółki prowadzącej sklep spożywczo-przemysłowy. Kłopoty firmy miały związek z kontrolą. Inspektorzy odkryli, że sklep prowadzi działalność niezgodnie z decyzją państwowego powiatowego inspektora sanitarnego. Decyzją bowiem zatwierdzili oni zakład do prowadzenia działalności w zakresie detalicznej sprzedaży: artykułów spożywczych, owoców i warzyw, kurcząt z rożna, napojów bezalkoholowych i alkoholowych oraz kosmetyków i artykułów przemysłowych na wydzielonych regałach.

Pozostało jeszcze 89% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Prawo w firmie
40 proc. opłat za mieszkanie w kosztach biznesu? Jest to możliwe
Prawo w firmie
Deregulacja po 100 dniach: rząd przyjął większość postulatów zespołu Brzoski
Prawo w firmie
Ofensywa deregulacyjna zdenerwowała biznes. „Trudno to wszystko śledzić”
Prawo w firmie
Prezes Urzędu Zamówień Publicznych z nowym zadaniem
Prawo w firmie
Jak odejść ze związku zawodowego