To jedna ze zmian, które wprowadza nowelizacja ustawy o rzemiośle wchodząca w sobotę w życie.

Do tej pory za rzemieślnika mógł uchodzić przedsiębiorca zatrudniający do 50 osób. Dziś to ograniczenie znika. I rzemieślnikiem będzie mógł być mikro-, mały oraz średni przedsiębiorca.

Z listy działalności, których nie uznaje się za rzemiosło, zniknie działalność gastronomiczna. Dzięki temu kucharze będą rzemieślnikami. A to otworzy im drogę do uzyskiwania tytułu czeladnika lub mistrza, które potwierdzają odpowiednie kwalifikacje zawodowe.

Nowela obniża też opłaty za egzaminy mistrzowskie o 10 proc. i czeladnicze o 5 proc. Za egzamin mistrzowski trzeba będzie zapłacić 30 proc. przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw, a za czeladniczy 15 proc. tej podstawy.

Nowelizacja ustawy włącza do zadań samorządu rzemiosła uczestnictwo w zadaniach z zakresu oświaty i wychowania w celu zapewnienia wykwalifikowanych kadr dla gospodarki.

Podstawa prawna: ustawa z 25 września 2015 r. o zmianie ustawy o rzemiośle DzU z 4 listopada 2015 r., poz. 1782