Reklama

Restauracji w Polsce jest już ponad 100 tys. Kto najbardziej zyskuje?

Rynek gastronomiczny tylko w pierwszym półroczu urósł o blisko 2 tys. placówek, a ich liczba po raz pierwszy przekroczyła 100 tys. Wciąż mocno rośnie segment food-trucków, ale klasycznych restauracji też przybywa.

Publikacja: 22.07.2025 04:05

Restauracji w Polsce jest już ponad 100 tys. Kto najbardziej zyskuje?

Foto: Adobe Stock

Polski rynek gastronomiczny w pierwszym półroczu, w porównaniu z końca 2024 r., wzrósł o 1,7 proc. Ogółem w pierwszych sześciu miesiącach liczba punktów gastronomicznych wzrosła o blisko 1,7 tys. – wynika z danych wywiadowni Dun&Bradstreet, które „Rzeczpospolita” poznała pierwsza.

Przybywa szybko food trucków

Pozostało jeszcze 96% artykułu

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Raporty ekonomiczne
Brak zleceń na transport zatrzymał inwestycje w ciężarówki
Raporty ekonomiczne
Inflacja w Polsce wyraźnie spadła, ale pozostawiła niedosyt
Raporty ekonomiczne
Cyfrowy Polsat centrum sporu o sukcesję
Raporty ekonomiczne
Mała strategia gotowa, ale nie wszystkich zadowoli
Raporty ekonomiczne
Sztuczna inteligencja wspomoże polski eksport. Jaka jest kondycja handlu zagranicznego?
Reklama
Reklama
Reklama