Reklama

Owoce zwiększają wydajność pracownika i poprawiają atmosferę w pracy

Firma fundująca jabłka pracownikom może zaliczyć wydatki do podatkowych kosztów.

Aktualizacja: 06.07.2016 12:14 Publikacja: 06.07.2016 08:46

Owoce zwiększają wydajność pracownika i poprawiają atmosferę w pracy

Foto: www.sxc.hu

Pracownik, który je owoce, jest zdrowszy i lepiej pracuje. Ten argument przekonuje fiskusa, który pozwala firmom rozliczać takie zakupy w kosztach uzyskania przychodów.

Spójrzmy przykładowo na interpretację Izby Skarbowej w Poznaniu. Wystąpiła o nią spółka produkująca materace piankowe. Zatrudnia ponad 400 osób. Zależy jej, aby pracownicy zdrowo się odżywiali, ponieważ dzięki temu jest mniejsza absencja. Dlatego codziennie kupuje świeże owoce i warzywa: banany, jabłka, gruszki, rzodkiewki, kalarepę. Wystawiane są na tacach w pomieszczeniach socjalnych i każdy może się nimi częstować.

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Płace
Pracownicy liczą na jawność płac. Pracodawcy sceptyczni
Płace
O ile wzrośnie płaca minimalna i pensje w budżetówce? Negocjacje podwyżek wciąż trwają
Płace
Najniższe wynagrodzenie od 2026 w górę. Rząd podał kwotę
Płace
Zamieszanie wokół podwyżki płacy minimalnej. „To nie może być polityczny targ”
Płace
Można zatrudnić niepełnoletniego i otrzymać nawet 13 tys. zł dofinansowania
Reklama
Reklama
Reklama