Owoce zwiększają wydajność pracownika i poprawiają atmosferę w pracy

Firma fundująca jabłka pracownikom może zaliczyć wydatki do podatkowych kosztów.

Aktualizacja: 06.07.2016 12:14 Publikacja: 06.07.2016 08:46

Owoce zwiększają wydajność pracownika i poprawiają atmosferę w pracy

Foto: www.sxc.hu

Pracownik, który je owoce, jest zdrowszy i lepiej pracuje. Ten argument przekonuje fiskusa, który pozwala firmom rozliczać takie zakupy w kosztach uzyskania przychodów.

Spójrzmy przykładowo na interpretację Izby Skarbowej w Poznaniu. Wystąpiła o nią spółka produkująca materace piankowe. Zatrudnia ponad 400 osób. Zależy jej, aby pracownicy zdrowo się odżywiali, ponieważ dzięki temu jest mniejsza absencja. Dlatego codziennie kupuje świeże owoce i warzywa: banany, jabłka, gruszki, rzodkiewki, kalarepę. Wystawiane są na tacach w pomieszczeniach socjalnych i każdy może się nimi częstować.

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Płace
Mniej godzin pracy za takie samo wynagrodzenie. Co na to pracodawcy?
Płace
Więcej pieniędzy dla firm zatrudniających niepełnosprawnych jednak od lipca 2024
Płace
Nadchodzi rewolucja w ogłoszeniach o pracę. Koniec z tajemnicą wynagrodzeń
Płace
Rząd idzie na ustępstwa w sprawie płacy minimalnej. Co się zmieni
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Płace
Od dodatku motywacyjnego też trzeba naliczyć wpłaty do PPK
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne