Aktualizacja: 20.04.2025 03:16 Publikacja: 16.07.2020 11:02
Foto: Wysokość opodatkowania dla części towarów wzrosła, np. na krewetki z 5 do 23 proc. Przepisy jasno też wskazują, że teraz dla czynności dokonywanych w ramach działalności gastronomicznej zastosowanie ma 8 proc. VAT. Źródło: Adobe Stock
Nowa matryca stawek VAT bazuje na nomenklaturze scalonej (CN) w zakresie towarów oraz aktualnej Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług PKWiU 2015 w zakresie usług. Warto dodać, że nowe oznaczenia towarów i usług dla potrzeb podatku od towarów i usług związane są także ze zmianami w załącznikach nr 3 i 10 do ustawy o VAT, które definiują stosowanie obniżonych stawek podatków – 5 proc. i 8 proc.
Rządowy pakiet deregulacyjny ma uprościć życie przedsiębiorcom. Sejmowa opozycja zauważa, że likwiduje niewiele...
Perspektywy opublikowały wyniki kolejnego rankingu programów MBA, czyli studiów kształcących menedżerów. "Złotą...
Współpraca podmiotów państwowych i samorządowych z sektorem prywatnym jest kluczowa dla zwiększenia efektywności...
Pieniądze publiczne powinny poprawiać płace i warunki pracy zatrudnionych – wynika z ogólnoeuropejskiego badania.
Polityka klimatyczna i rynek energii w Polsce: podstawy prawne, energetyka społeczna. praktyczny proces powołania i rejestracji spółdzielni energetycznych oraz podpisania umowy z OSD
Członkowie zarządu będą mogli realnie bronić się w postępowaniach o przeniesienie na nich odpowiedzialności za p...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas