Będą zmiany w BFG i systemie gwarantowania depozytów
Projektowana ustawa wprowadza przede wszystkim zmiany w ustawie z dnia 10 czerwca 2016r. o Bankowym Funduszu Gwarancyjnym, systemie gwarantowania depozytów oraz przymusowej restrukturyzacji (Dz. U. z 2024 r. poz. 487), dalej „ustawa o BFG”. Wynikają one z konieczności implementacji przepisów dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1174 z dnia 11 kwietnia 2024 r. zmieniającej dyrektywę 2014/59/UE i rozporządzenie (UE) nr 806/2014 w odniesieniu do niektórych aspektów minimalnego wymogu w zakresie funduszy własnych i zobowiązań kwalifikowalnych (Dz. Urz. UE L 2024/1174 z 22.04.2024), dalej „dyrektywa 2024/1174”, której termin wdrożenia upływa z dniem 13 listopada 2024 r.
GUS: przybyło placówek gastronomicznych
Szacowana liczba placówek gastronomicznych (stałych i sezonowych) wzrosła o 11,2 proc. r/r do 93 306 na koniec 2023 r. - podał Główny Urząd Statystyczny (GUS). W 2023 r. liczbę placówek gastronomicznych (stałych i sezonowych) w kraju oszacowano na 93,3 tys., w tym 40,4 proc. stanowiły punkty gastronomiczne, 28 proc. – restauracje, 26,2 proc. – bary, a stołówki – 5,4 proc..
BIK: Wartość kredytów dla mikroprzedsiębiorstw spadła
Banki udzieliły mikroprzedsiębiorcom we wrześniu br. kredyty o wartości 1 708 mln zł, czyli o 11,5 proc. mniej r/r, podało Biuro Informacji Kredytowej (BIK).
Z całkowitej kwoty 40,3 proc. udzielono mikroprzedsiębiorcom prowadzącym działalność usługową oraz 22,6 proc. firmom z sektora handlu. Finansowanie tych dwóch sektorów we wrześniu 2024 r. to 62,9 proc. łącznej wartości udzielonych kredytów mikroprzedsiębiorcom, podkreślono.
MFiRP: FENG zaakceptował nowe formy wsparcia innowacyjności przedsiębiorstw
Komitet Monitorujący Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki (FENG) zaakceptował nowe formy wsparcia innowacyjności przedsiębiorstw: Fundusz Wsparcia Technologii Krytycznych oraz Fundusz Transformacji Cyfrowej i Przyjaznej dla Środowiska, poinformowało Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej (MFiPR).