Potwierdził to minister finansów w odpowiedzi na interpelację poselską nr 22 642

.

Informacje o możliwości zastosowania niższej stawki podatku znajdziemy w załączniku nr 3 ustawy o VAT. Przysługuje ona na wyroby ciastkarskie i ciastka świeże, to jest takie, których termin przydatności do spożycia nie przekracza 45 dni.

Co jednak zrobić, jeśli wyroby są sprzedawane bez opakowania i nie ma na nich informacji o tym terminie? O to zapytano w interpelacji poselskiej.

Minister finansów przypomniał, że zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia wprowadzane do obrotu środki spożywcze są oznakowane. Szczegóły można znaleźć w rozporządzeniu ministra rolnictwa i rozwoju wsi w sprawie znakowania środków spożywczych.

Wynika z niego, że opakowane produkty piekarskie i ciastkarskie, które są przeznaczone do spożycia w ciągu 24 godzin od wytworzenia, nie muszą być znakowane datą minimalnej trwałości  ani terminem przydatności do spożycia. Przepisy wspólnotowe i krajowe nie określają natomiast tej kwestii w odniesieniu do wyrobów nieopakowanych.

Jak podkreślił minister, odbiorca może zażądać od dostawcy danych dotyczących produktu. Forma ich przekazywania (informacje na opakowaniu zbiorczym, dokumenty przewozowe czy inne nośniki informacji) zależy od umowy między stronami transakcji.

Z tych względów zdaniem ministra finansów podatnicy nie powinni mieć problemów z ustaleniem właściwej stawki VAT.

Zobacz więcej w serwisie:

Dobra Firma

»

Podatki i księgi

»

VAT

»

Co i jak podlega opodatkowaniu

»

Opakowania

Dobra Firma

»

Podatki i księgi

»

VAT

»

Stawki VAT