Czy sok owocowy jest opodatkowany stawką 5 proc., czy 8 proc., a może 23 proc., jak wynikałoby z załącznika nr 1 do rozporządzenia wykonawczego do ustawy o VAT? Zaznaczam, że chodzi o sprzedaż w restauracji nieprzetworzonego soku owocowego.

Zasadniczo sprzedaż soku owocowego jest opodatkowana stawką 5 proc. Wynika to z poz. 19 załącznika nr 10 ustawy o VAT, gdzie wymienione są soki z owoców i warzyw (PKWiU 10.32).

Stawka ta obowiązuje tylko przy  sprzedaży. Natomiast usługi związane z wyżywieniem (PKWiU ex 56) są opodatkowane stawką 8 proc. zgodnie z załącznikiem nr 1 do rozporządzenia wykonawczego do ustawy o VAT.

Zatem  niesłuszna jest obawa czytelniczki, że w tym wypadku nie ma zastosowania stawka podstawowa 23 proc. To prawda, że zgodnie ze wspomnianym załącznikiem nr 1 do  rozporządzenia obniżka stawki do 8 proc. nie dotyczy sprzedaży innych towarów w stanie nieprzetworzonym opodatkowanych stawką, o której mowa w art. 41 ust. 1 ustawy.

Ma to jednak zastosowanie – jak sam przepis wskazuje – tylko do towarów w stanie nieprzetworzonym opodatkowanych stawką podstawową 22 proc.

Jak odróżnić, kiedy sprzedaż soku owocowego jest opodatkowana stawką 5 proc., a kiedy – jako usługa związana z wyżywieniem – jest obłożona stawką 8 proc.?

Pomocne mogą tu być orzeczenia Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości:

C-231/94 (Faaborg-Gelting Linien A/S v. Finanzamt Flensenburg), o którym szerzej pisał Adam Bartosiewicz 18 lutego 2011 w artykule „Jaka stawka VAT na gotowe posiłki” oraz

- w połączonych sprawach C-497/09,  C-499/09, C-501/09, C-502/09, o  których pisał Michał Borowski 24 marca 2011 w artykule „Kiedy katering będzie dostawą, a kiedy świadczeniem usługi”.

Przypomnijmy: w orzeczeniach tych Trybunał uznał, że gdy wydaniu towaru (posiłku) towarzyszą dodatkowe czynności związane z jego przygotowaniem, podaniem etc., wówczas zasadniczo mamy do czynienia ze świadczeniem usługi, a nie z dostawą towarów.

Przy podawaniu posiłków w restauracjach wykonywanych jest na  rzecz klientów wiele różnych czynności, takich jak nakrywanie do stołu, doradzanie klientowi i objaśnianie szczegółów dotyczących posiłków w menu, podawanie do stołu i sprzątanie po zakończeniu konsumpcji.

Odnosząc się do tego orzeczenia, można stwierdzić, że jeżeli klient kupi na wynos butelkę lub karton soku, to będzie to sprzedaż opodatkowana stawką 5 proc. Jeżeli jednak butelka zostanie otwarta, a sok wlany do  szklanki, będzie to usługa związana z wyżywieniem, opodatkowana stawką 8 proc. VAT.

Czytaj również:

Jaka stawka dla gastronomii?

Jaka stawka VAT na gotowe posiłki

Jakie stawki VAT w 2011 r. na usługi hotelarskie i gastronomiczne

Hotel odliczy VAT od usług gastronomicznych

Zmienił się VAT na artykuły żywnościowe

Czytaj więcej:

Odliczenie VAT

»

Usługi gastronomiczne, noclegowe i kateringowe