Aktualizacja: 13.02.2017 16:29 Publikacja: 13.02.2017 15:43
Foto: 123RF
Przedsiębiorcy z branży gastronomicznej słono płacą za zmianę stanowiska organów podatkowych w sprawie podatku od sprzedaży dań gotowych, takich jak burgery, zapiekanki czy kebaby. Efektem są kontrole, w których fiskus kwestionuje stosowanie 5-proc. stawki VAT.
W interpretacji ogólnej z 24 czerwca 2016 r. (PT1.050.3.2016.156) minister finansów stwierdził, że właściwa jest stawka VAT 8 proc. Tymczasem w interpretacjach indywidualnych fiskus zgadzał się wcześniej na stawkę 5 proc.
Przedsiębiorca może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów opłaty za usługi promocyjne świadczone przez branżo...
Odpowiedzialny biznes przechodzi kolejną ewolucję związaną z nowymi wymaganiami regulacyjnymi. Tym razem celem jest strategiczna transformacja pozwalająca na skuteczną ochronę środowiska i praw człowieka. Jak odpowiedzieć na te wyzwania?
Kary umowne za opóźnienia w realizacji internetowych usług serwisowych z automatu nie są wyłączone z kosztów pod...
Przedsiębiorca może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki na spotkanie z kontrahentem, na którym zała...
Odszkodowanie za utratę przez część budynku jakiegokolwiek znaczenia gospodarczego i konieczność rozbiórki, otrz...
Przepis nakładający podatek na wielokrotne restrukturyzacje może być niezgodny z europejską dyrektywą – sugeruje...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas