Aktualizacja: 13.02.2017 16:29 Publikacja: 13.02.2017 15:43
Foto: 123RF
Przedsiębiorcy z branży gastronomicznej słono płacą za zmianę stanowiska organów podatkowych w sprawie podatku od sprzedaży dań gotowych, takich jak burgery, zapiekanki czy kebaby. Efektem są kontrole, w których fiskus kwestionuje stosowanie 5-proc. stawki VAT.
W interpretacji ogólnej z 24 czerwca 2016 r. (PT1.050.3.2016.156) minister finansów stwierdził, że właściwa jest stawka VAT 8 proc. Tymczasem w interpretacjach indywidualnych fiskus zgadzał się wcześniej na stawkę 5 proc.
Pomysł „egzekucji fakturowej” może zredukować liczbę sporów o niezapłacone należności. Eksperci uważają, że nale...
Fiskus dostał raporty o internetowych transakcjach, prawie 300 tys. sprzedających w sieci może znaleźć się na je...
Przedsiębiorca nie zaliczy do kosztów uzyskania przychodów wydatków na wyżywienie, leczenie i wyposażenie psa pi...
Jeśli przedsiębiorca potrzebuje do działalności rzeczy chroniących go przed różnymi zagrożeniami, może zaliczyć...
W obliczu zbliżających się wyborów prezydenckich w Polsce zdajemy sobie sprawę, jak ważne jest, aby platformy społecznościowe nie zakłócały procesów demokratycznych.
Choć do uruchomienia KSeF pozostało jeszcze dziewięć miesięcy, to eksperci radzą: przygotowania warto rozpocząć...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas