Z początkiem stycznia 2013 r. Ministerstwo Finansów zamierza podnieść do 23 proc. stawkę VAT na tzw. białe kawy, takie jak np. latte, cappuccino.
Jak wynika z uzasadnienia projektu nowelizacji, podwyżkę tę uzasadnia się m. in. koniecznością doprecyzowania przepisów ze względu na wątpliwości dotyczące wysokości stawki dla tego rodzaju napojów (mając na uwadze ich procentowy skład, są to napoje mleczne, w których przygotowaniu został użyty napar kawowy).
Pojawiły się również wypowiedzi sugerujące, jakoby stosowanie obniżonej stawki VAT na białe kawy było ominięciem obecnych regulacji. Trudno jednak uznać za omijanie przepisów stosowanie rozwiązania, które te przepisy same dopuszczają.
Wątpliwości można tylko mieć przy odpowiedzi na pytanie czym, dla potrzeb VAT, są tzw. białe kawy. Czy są to rodzaje kawy, które podlegają opodatkowaniu według stawki podstawowej, czy też inne napoje, dla których ustawodawca przewidział możliwość stosowania stawki obniżonej?
Rozwiązanie znajdziemy w Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług. Wynika z niej, że tego rodzaju napoje są klasyfikowane jako „pozostałe napoje bezalkoholowe" (11.07.19.0 PKWiU) – w której wyraźnie mówi się o napojach zawierających tłuszcz mlekowy.
Użycie sformułowania „pozostałe" oznacza, że chodzi o inne napoje, niż te wymienione w którymkolwiek innym miejscu PKWiU.
Tymczasem kawa jest, co do zasady, klasyfikowana do grupowania 10.83 jako wyodrębniona kategoria towarowa.
Wynika z tego więc, że kawa oraz pozostałe napoje bezalkoholowe (w tym białe kawy) są odrębnymi od siebie kategoriami.
Taka klasyfikacja znajduje swoje konsekwencje w przepisach podatkowych. Jeżeli sprzedaż latte czy cappuccino następuje w ramach usługi gastronomicznej, przyjmiemy 8- proc. stawkę VAT (przewidzianą generalnie dla takich usług). Wyjątek od tej zasady dotyczy tylko kaw.
Jeśli natomiast transakcja jest kwalifikowana dla potrzeb VAT jako dostawa towarów (np. sprzedaż na wynos), zastosujemy do niej 5-proc. stawkę podatku przewidzianą dla pozostałych napojów bezalkoholowych, zawierających tłuszcz mlekowy (11.07.19.0 PKWiU).
Takie podejście potwierdzają liczne interpretacje indywidualne Ministerstwa Finansów.
—oprac. wp
Jakub Matusiak jest doradcą podatkowym, menedżerem w dziale prawno-podatkowym PwC