Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu potwierdził stanowisko podatnika w zakresie opodatkowania VAT usług kateringowych i gastronomicznych. W wydanej interpretacji wyjaśnił, że preferencyjna 8-proc. stawka VAT ma zastosowanie tylko do usług kateringowych. Jeżeli firma kateringowa sprzedaje z tymi usługami kawę i herbatę (z dodatkami), napoje bezalkoholowe gazowane oraz wody mineralne, to musi zastosować podstawową 23-proc. stawkę podatku. Taką sprzedaż należy wykazać w osobnej pozycji.
W ocenie IS niedopuszczalne jest wystawianie faktury tylko na usługę kateringową ze stawką VAT 8 proc. i traktowanie jej jako całości bez wyszczególnienia sprzedawanych napojów (kawa, herbata, napoje gazowane). W interpretacji podkreślono, że w wypadku podatnika nie jest możliwe połączenie poszczególnych usług czy towarów w celu traktowania takiego świadczenia jako jednolitej transakcji, opodatkowanej preferencyjną stawką VAT.
Ustawodawca jednoznacznie wyłączył możliwość zastosowania obniżonej stawki do sprzedaży napojów.
Na gruncie obowiązujących przepisów mamy bowiem do czynienia z dwoma odrębnymi przedmiotami transakcji: usługą kateringową, gastronomiczną, opodatkowaną preferencyjną stawką podatku oraz dostawą towaru, tj. kawy, herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych i wody mineralnej, podlegającą opodatkowaniu stawką podstawową (interpretacja z 17 maja 2011 r.).
numer interpretacji ILPP2/443-560/ 11-2/MR
Czytaj również:
Kiedy sprzedaż a kiedy usługa gastronomiczna
Katering: problemy z odliczaniem VAT
Zobacz serwisy:
Odliczenie VAT » Usługi gastronomiczne, noclegowe i kateringowe