Jakość żywności: dziury w żółtym serze muszą być zgodne z deklaracją

Przepisy prawa żywnościowego stawiają na pierwszym miejscu interes konsumenta, nie producenta. Z tego powodu producent jest zobligowany do przestrzegania deklaracji jakościowych zawartych w sporządzanych przez siebie specyfikacjach.

Aktualizacja: 22.05.2016 13:50 Publikacja: 22.05.2016 02:00

Jakość żywności: dziury w żółtym serze muszą być zgodne z deklaracją

Foto: 123RF

Sprawa dotyczyła 4 tys. zł kary za wprowadzenie do obrotu dwóch partii przetworów mlecznych o niewłaściwej jakości handlowej. Konkretnie chodziło o sery. Kłopoty producenta zaczęły się po kontroli wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Badania laboratoryjne pobranych przez inspektorów obu gatunków sera wykazały, że nie spełniały jakości deklarowanej przez producenta w specyfikacjach w zakresie cech organoleptycznych, tzw. oczkowania. Niespełnienie tych deklaracji potwierdziły także badania na próbkach archiwalnych serów.

Pozostało jeszcze 89% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Prawo w firmie
Dostawa leków na innych i racjonalnych zasadach
Materiał Promocyjny
Koszty leczenia w przypadku urazów na stoku potrafią poważnie zaskoczyć
Prawo w firmie
Legislacja gospodarcza w stylu słabej drużyny futbolowej
Prawo w firmie
"Rzeczpospolita" znów liderem w kwestii własności intelektualnej
Prawo w firmie
Podwykonawstwo a prawo zamówień publicznych. Co mówi orzecznictwo KIO?
Prawo w firmie
EUDR nabiera coraz wyraźniejszych kształtów. Co zakłada unijna regulacja?