Reklama

Sklep spożywczy i monopolowy ma być otwarty w stałych godzinach

Nie można ograniczać prawa przedsiębiorcy do prowadzenia legalnej działalności gospodarczej w trosce o porządek publiczny, stosując wadliwe instrumenty prawne. Zwłaszcza jest tak, gdy do żadnych naruszeń tego porządku jeszcze nie doszło i nie wiadomo, czy w ogóle dojdzie.

Publikacja: 10.07.2016 14:00

Sklep spożywczy i monopolowy ma być otwarty w stałych godzinach

Foto: Fotorzepa, Robert Gardziński

W sprawie chodziło o firmę, która zaskarżyła miejscowe przepisy o dniach i godzinach otwierania oraz zamykania placówek handlu detalicznego, zakładów gastronomicznych, a także usługowych.

Z treści załącznika do przepisów wynikło, że zasady pracy placówek handlowych z artykułami żywnościowymi i przemysłowymi zostały ukształtowane odmiennie (przewidują możliwość prowadzenia działalności w szerszych godzinach pracy) niż zasady pracy sklepów i stoisk prowadzących sprzedaż napojów alkoholowych zawierających powyżej 4,5 proc. alkoholu (z wyjątkiem piwa) znajdujących się w budynkach mieszkalnych wielorodzinnych.

Pozostało jeszcze 89% artykułu

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Prawo w firmie
Krzysztof Sikora, Mateusz Mintzberg: Koniec tymczasowości – kontrola inwestycji zagranicznych (FDI) na stałe w Polsce
Reklama
Prawo w firmie
Weszła w życie ustawa zawierająca pierwszy pakiet rozwiązań deregulacyjnych
Prawo w firmie
Deregulacja idzie pełną parą. Co już jest gotowe, co czeka w kolejce
Prawo w firmie
Adam Zakrzewski: Zmiany, na które czekał rynek mieszkaniowy
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Prawo w firmie
40 proc. opłat za mieszkanie w kosztach biznesu? Jest to możliwe
Reklama
Reklama
Reklama