Taką zmianę wprowadza wchodzące dziś w życie rozporządzenie ministra rolnictwa w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej (Dz. U. z 5 lutego 2013 r., poz. 174). Do tej pory kontroli jakości handlowej podlegał miód sprowadzany do Polski w ilości ponad jednej tony.

Zmiana powoduje, że mniejsze partie tego produktu będą podlegały kontroli jego jakości. W ten sposób rynek szczelniej będzie chroniony przed napływem miodu, który nie spełnia określonych wymagań jakościowych. Okazuje się, że w 2011 roku sprowadzono do Polski 10044 ton miodu z państw trzecich (w tym z Chin i Ukrainy). W tym samym czasie kontrola Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych objęła (zgodnie z dotychczasowym rozporządzeniem) jedynie 6170 ton miodu przywożonego z państw trzecich.

Nowe rozporządzenie nie obejmuje już swym zakresem  przywozu określonych ilości bazylii, mięty, melisy czy rozmarynu i szałwii. Zostały one wykreślone, gdyż ich kontrola odbywa się na podstawie przepisów unijnych rozporządzeń dotyczących sektora warzyw i owoców.