Przejście na tę dietę zmniejsza ryzyko demencji. Warto to zrobić w każdym wieku

Zgodnie z danymi NFZ w 2023 r. na chorobę Alzheimera i choroby pokrewne cierpiało 366 tys. osób w naszym kraju. Skutkiem zwyrodnienia układu nerwowego jest otępienie. Według najnowszego badania ryzyko demencji spada, jeśli stosujemy dietę MIND.

Publikacja: 10.06.2025 10:42

Z badania wynika, że związek między sposobem odżywiania a redukcją ryzyka demencji był silniejszy i

Z badania wynika, że związek między sposobem odżywiania a redukcją ryzyka demencji był silniejszy i bardziej spójny w przypadku diety MIND niż w przypadku innych zdrowych diet.

Foto: Adobe Stock

Nowe badanie pokazuje, że nigdy nie jest za późno, aby zacząć dietę, która jest zdrowa dla mózgu. Okazuje się, że przejście na dietę MIND, nawet w późniejszym wieku, wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem demencji oraz rozwoju choroby Alzheimera. Wyniki badania zostały przedstawione przez Song-Yi Park, adiunktkę na University of Hawaii w Mānoa, podczas konferencji NUTRITION 2025, która odbywała się w dniach 31 maja–3 czerwca w Orlando na Florydzie.

Na czym polega dieta MIND?

Dieta MIND to skrót od Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay. Stanowi ona połączenie diety śródziemnomorskiej z dietą DASH, znaną z właściwości obniżających ciśnienie. Poza tym dieta MIND wykorzystuje sprawdzone, zdrowe dla mózgu pokarmy, takie jak zielone warzywa liściaste, owoce jagodowe, orzechy i oliwa z oliwek. Przy tym sposobie żywienia wskazane jest również spożywanie nasion roślin strączkowych, pełnoziarnistych produktów zbożowych, ryb i owoców morza. Dopuszcza się także drób. Chcąc przestrzegać tej diety, powinno się jednocześnie zrezygnować z jedzenia czerwonego mięsa i wytwarzanych z niego produktów, słodyczy, tłustych serów, smażonych dań oraz masła i margaryny.

Czytaj więcej

Naukowcy odkryli, co zmniejsza ryzyko nawrotu raka jelita grubego. Wyniki badań

Naukowcy przeanalizowali dane prawie 93 tys. dorosłych Amerykanów, którzy przekazali informacje na temat swojej diety w ramach kohorty badawczej znanej jako Multiethnic Cohort Study. Kohorta składała się z mężczyzn i kobiet z pięciu grup etnicznych (rasa biała, japońscy Amerykanie, rdzenni Hawajczycy, Afroamerykanie i Latynosi). Większość Afroamerykanów i Latynosów pochodziła z Kalifornii, podczas gdy większość Japończyków, białych i rdzennych Hawajczyków pochodziła z Hawajów. Zbieranie danych rozpoczęło się w latach 90. XX wieku. Na początku badania uczestnicy mieli od 45 do 75 lat, a u ponad 21 tys. osób w kolejnych latach rozwinęła się choroba Alzheimera lub inny rodzaj demencji.

W jaki sposób dieta MIND wpływa na mózg człowieka?

Do jakich wniosków doszli naukowcy? Ogólnie rzecz biorąc, uczestnicy, którzy uzyskali wyższy wynik w zakresie przestrzegania diety MIND na początku badania, mieli o 9 proc. niższe ryzyko demencji. Ryzyko było niższe o 13 proc. wśród Afroamerykanów, Latynosów oraz białych. Co ciekawe, u Azjatów i rdzennych Hawajczyków nie wystąpiła znaczna redukcja ryzyka. Wyniki pokazały również, że osoby, które w ciągu 10 lat w większym stopniu przestrzegały założeń diety MIND (w tym osoby, które początkowo nie przestrzegały ściśle diety), miały o 25 proc. niższe ryzyko demencji w porównaniu z osobami, które słabiej stosowały się do wytycznych. Ta tendencja była spójna w różnych grupach wiekowych i etnicznych.

Czytaj więcej

Ten rodzaj diety nasila objawy depresji? Opublikowano nowe wyniki badań

Z badania wynika również, że związek między sposobem odżywiania a redukcją ryzyka demencji był silniejszy i bardziej spójny w przypadku diety MIND niż w przypadku innych zdrowych diet. Poza tym okazało się, że u osób, które w największym stopniu poprawiły przestrzeganie diety w czasie, ryzyko demencji zostało zredukowane w największym stopniu. Tę zależność odnotowano zarówno wśród młodszych, jak i starszych grup, co oznacza, że dietę MIND warto wdrożyć w każdym wieku.

„Wyniki naszych badań potwierdzają, że zdrowe wzorce żywieniowe w średnim i późnym wieku oraz ich poprawa w czasie mogą zapobiegać chorobie Alzheimera i pokrewnym demencjom. Sugeruje to, że nigdy nie jest za późno, aby przyjąć zdrową dietę w celu zapobiegania demencji” – powiedziała Song-Yi Park.

Park zapowiedziała kontynuację badań. Celem naukowców będzie zweryfikowanie związku przyczynowo-skutkowego między dietą a redukcją ryzyka demencji, ponieważ opisane badanie opierało się wyłącznie na danych obserwacyjnych. Przedstawione wyniki należy traktować jako wstępne, do momentu ukazania się recenzowanej publikacji.

Źródła:
www.eurekalert.org
www.cbsnews.com
ezdrowie.gov.pl

Nauka
Naukowcy odkryli, co zmniejsza ryzyko nawrotu raka jelita grubego. Wyniki badań
Nauka
11-letnia Alisa Perales jest najmłodszą absolwentką college’u w historii USA
Nauka
Ustalono, jak picie kawy wpływa na starzenie się kobiet. Zaskakujące wyniki badania
Nauka
Zaskakujące źródło wrażliwości ludzkich zębów. Najnowsze odkrycie naukowców
Nauka
Popularny suplement może spowolnić proces starzenia. Jak działa?