Aktualizacja: 05.06.2025 22:41 Publikacja: 18.08.2022 21:05
Foto: Adobe Stock
Kontrole jakości handlowej żywności prowadzone są przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). W przypadku wykrycia nieprawidłowości (np. ustalenia w produkcie zakazanych dodatków lub związków chemicznych), na przedsiębiorcę może zostać nałożona kara finansowa wynosząca nawet do 10 proc. jego przychodu za ostatni rok obrotowy poprzedzający kontrolę. Podstawą do nałożenia kary jest natomiast pobranie i zbadanie próbki produktu spożywczego. Na podstawie wyników urzędowych badań laboratoryjnych organ ocenia zgodność produktu z wymogami prawa żywnościowego; w przypadku niezgodności nakłada karę. Częścią procedury jest pobranie tzw. wtórnika, czyli dodatkowej próbki kontrolnej.
W tym roku w maju było jak w tytule piosenki Maanamu. Ale to wyjątek od reguły. Z każdym rokiem jest coraz ciepl...
Browary Warszawskie i wrocławska Kępa Mieszczańska to propozycja Echo Group dla inwestorów zainteresowanych wykończonymi mieszkaniami w prestiżowych lokalizacjach, gotowymi do zarabiania od zaraz.
Trwają prace nad zmianą przepisów dotyczących BHP w zakresie temperatur maksymalnych w miejscu pracy. Korzystają...
Za zaległości spółki z o.o. odpowiadają solidarnie całym swoim majątkiem członkowie jej zarządu, jeżeli egzekucj...
System kaucyjny zacznie działać w październiku br. Każda placówka ma do wyboru dwie metody zbiórki opakowań – ma...
Greenwashing stał się istotnym problemem wobec rosnącej popularności produktów ekologicznych oraz inwestycji ESG...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas