Aktualizacja: 19.04.2025 21:28 Publikacja: 08.09.2023 02:00
Foto: Adobe Stock
Ceny polskiej żywności rosną, więc spada jej konkurencyjność na rynkach globalnych. A gdy słabnie koniunktura, eksporterzy jeszcze mocniej niż zwykle narażeni są na różne rodzaje ryzyka. Zwiększa się znaczenie śladu węglowego związanego z wydobyciem surowców, które miały udział w wytworzeniu, użytkowaniu czy składowaniu produktu. Bardziej dotkliwe mogą okazać się wahania kursów walut.
Z innym ryzykiem eksporterzy stykają się na rynkach pozaunijnych, w Azji i Afryce, z innym w Unii Europejskiej, gdzie coraz bardziej liczy się ESG czy Nutri Score. Na przykład w Egipcie i Pakistanie handel utrudnia ochrona własnego rynku przez te kraje. Z kolei w państwach afrykańskich dużym problemem jest niestabilność polityczna.
Dłużnik nie musi już przepisywać majątku na konkubinę, by ukryć go przed komornikiem. Może wykorzystać do tego l...
Wyegzekwowanie należności w niektórych sprawach jest problemem. Wiele egzekucji kończy się wydaniem postanowieni...
Początek 2025 roku przyniósł szereg komunikatów Urzędu Regulacji Energetyki, które wywołały liczne wątpliwości n...
Przedsiębiorca, decydując się na współpracę z sektorem publicznym, powinien pamiętać, że rządzi się ona innymi p...
Polityka klimatyczna i rynek energii w Polsce: podstawy prawne, energetyka społeczna. praktyczny proces powołania i rejestracji spółdzielni energetycznych oraz podpisania umowy z OSD
Kodeks cywilny zawiera regulacje, na podstawie których wykonawca może domagać się dostosowania wysokości wynagro...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas