Reklama
Rozwiń
Reklama

Pułapki dla eksporterów żywności

Utrata konkurencyjności cenowej polskich produktów spożywczych to spore zagrożenie dla naszego eksportu. Są też inne rodzaje ryzyka, np. zmienność kursów walut, wzrost kosztów transportu, niestabilność na obcych rynkach.

Publikacja: 08.09.2023 02:00

Pułapki dla eksporterów żywności

Foto: Adobe Stock

Ceny polskiej żywności rosną, więc spada jej konkurencyjność na rynkach globalnych. A gdy słabnie koniunktura, eksporterzy jeszcze mocniej niż zwykle narażeni są na różne rodzaje ryzyka. Zwiększa się znaczenie śladu węglowego związanego z wydobyciem surowców, które miały udział w wytworzeniu, użytkowaniu czy składowaniu produktu. Bardziej dotkliwe mogą okazać się wahania kursów walut.

Z innym ryzykiem eksporterzy stykają się na rynkach pozaunijnych, w Azji i Afryce, z innym w Unii Europejskiej, gdzie coraz bardziej liczy się ESG czy Nutri Score. Na przykład w Egipcie i Pakistanie handel utrudnia ochrona własnego rynku przez te kraje. Z kolei w państwach afrykańskich dużym problemem jest niestabilność polityczna.

Pozostało jeszcze 91% artykułu

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Biznes
Teresa Siudem: Czy e-mail między przedsiębiorcami wystarczy?
Biznes
Jak przygotować firmę do rekrutacji na nowych zasadach?
Biznes
Jak zabezpieczyć prawa autorskie w umowie?
Biznes
Czy dwa maile mogą zastąpić 20 stron spisanej umowy?
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Biznes
Obowiązki upadłego w trakcie wykonywania planu spłat wierzycieli
Materiał Promocyjny
eSIM w podróży: łatwy dostęp do internetu za granicą, bez opłat roamingowych
Reklama
Reklama