Pułapki dla eksporterów żywności

Utrata konkurencyjności cenowej polskich produktów spożywczych to spore zagrożenie dla naszego eksportu. Są też inne rodzaje ryzyka, np. zmienność kursów walut, wzrost kosztów transportu, niestabilność na obcych rynkach.

Publikacja: 08.09.2023 02:00

Pułapki dla eksporterów żywności

Foto: Adobe Stock

Ceny polskiej żywności rosną, więc spada jej konkurencyjność na rynkach globalnych. A gdy słabnie koniunktura, eksporterzy jeszcze mocniej niż zwykle narażeni są na różne rodzaje ryzyka. Zwiększa się znaczenie śladu węglowego związanego z wydobyciem surowców, które miały udział w wytworzeniu, użytkowaniu czy składowaniu produktu. Bardziej dotkliwe mogą okazać się wahania kursów walut.

Z innym ryzykiem eksporterzy stykają się na rynkach pozaunijnych, w Azji i Afryce, z innym w Unii Europejskiej, gdzie coraz bardziej liczy się ESG czy Nutri Score. Na przykład w Egipcie i Pakistanie handel utrudnia ochrona własnego rynku przez te kraje. Z kolei w państwach afrykańskich dużym problemem jest niestabilność polityczna.

Pozostało jeszcze 91% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Świąteczna oferta! Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Biznes
Julita Kraś-Gasparska: Restrukturyzacja kłopotliwa dla wierzycieli
Biznes
Czy big techy wywiązują się z obowiązków
Biznes
CBAM – najczęstsze wyzwania raportowe i przyszłe obowiązki
Biznes
Jakie są zasady podziału i wypłaty zysku w spółce komandytowej
Biznes
Umowy pośrednictwa finansowego w świetle DORA
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego