Aktualizacja: 02.07.2025 23:13 Publikacja: 08.09.2023 02:00
Foto: Adobe Stock
Ceny polskiej żywności rosną, więc spada jej konkurencyjność na rynkach globalnych. A gdy słabnie koniunktura, eksporterzy jeszcze mocniej niż zwykle narażeni są na różne rodzaje ryzyka. Zwiększa się znaczenie śladu węglowego związanego z wydobyciem surowców, które miały udział w wytworzeniu, użytkowaniu czy składowaniu produktu. Bardziej dotkliwe mogą okazać się wahania kursów walut.
Z innym ryzykiem eksporterzy stykają się na rynkach pozaunijnych, w Azji i Afryce, z innym w Unii Europejskiej, gdzie coraz bardziej liczy się ESG czy Nutri Score. Na przykład w Egipcie i Pakistanie handel utrudnia ochrona własnego rynku przez te kraje. Z kolei w państwach afrykańskich dużym problemem jest niestabilność polityczna.
Organizatorzy wyjazdów na obozy i kolonie, a także rodzice i opiekunowie wyjeżdżających dzieci mają prawo zażąda...
Obowiązujące od czerwca przepisy zakazują wydania zezwolenia na pracę, jeżeli cudzoziemiec miałby wykonywać prac...
Nawet jeśli fundacja podejmie określone czynności, to dopóki nie są one zorganizowane, ciągłe i zarobkowe, dopót...
Obecnie dzieci stają się nadawcami reklam dla dzieci, co nie powinno mieć miejsca. Za ich działaniami stoją rodz...
Dochodów (przychodów) z dywidend i z udziału w zyskach osób prawnych nie łączy się z dochodami opodatkowanymi we...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas