Irlandia jest należącym do Unii Europejskiej krajem położonym na zachód od Wysp Brytyjskich i sąsiadującym z nimi (przez Morze Irlandzkie, ale i na lądzie wzdłuż granicy z Irlandią Północną będącą częścią Zjednoczonego Królestwa). Liczy ok. 5 mln mieszkańców, spośród których ok. 3 proc. stanowią Polacy.
Polska znajduje się w pierwszej dziesiątce światowych eksporterów słodyczy. Dużym międzynarodowym uznaniem cieszą się m.in. pochodzące znad Wisły śliwki czy pianki w czekoladzie, płaskie biszkopty z galaretką również oblane czekoladą oraz krówki. Według danych za rok 2020 w strukturze importu z całego świata do Irlandii sprowadzono produkty jednoznacznie zidentyfikowane jako słodycze na kwotę ok. 130 mln dolarów. Z pewnością i po stronie polskiej, i irlandzkiej jest potencjał na powiększanie tych wolumenów. Oczywiście głęboki sens ma docieranie do lokalnych stacjonarnych dystrybutorów indywidualnych – samych tzw. „polskich sklepów” w Irlandii są setki i wciąż ich przybywa – i sieciowych. Pokusić się o to mogą nawet mali polscy producenci słodyczy.