Firmy częściej oferują pracownikom dodatkowe benefity niż podwyżki

Inflacja wymusza wiele działań na konsumentach, ale tak samo na przedsiębiorstwach i pracodawcach. Pracownicy lepiej postrzegają firmy, które prócz wynagrodzenia oferują dodatkowe benefity, szczególnie te z kategorii jedzenia.

Publikacja: 23.09.2023 14:54

Firmy częściej oferują pracownikom dodatkowe benefity niż podwyżki

Foto: Adobe Stock

Do prawie dwóch miliardów złotych wzrosną w tym roku wydatki na pracownicze benefity żywieniowe w Polsce- dowiedziała się „Rzeczpospolita”. Zauważalny od czasu pandemii trend związany z dodatkowymi benefitami oferowanymi pracownikom rośnie w siłę. Duże zainteresowanie tego typu rozwiązaniami podyktowane jest również dużą inflacją. 

Różnego rodzaju dodatki w pracy związane z żywnością są korzystne zarówno ze strony pracowników jak i pracodawców - pracownicy mogą zredukować część swoich wydatków związanych z obiadami czy zakupami, a pracodawcy mogą rozłożyć wydatki nie tylko na podwyżki wynagrodzeń, które ciągną za sobą pozostałe koszty, ale zaoeferować zatrudnionym więcej, przy tych samych pensjach. Zgodnie z danymi Sodexo Benefits and Rewards Services Polska, wydatki na świadczenia żywieniowe dla pracowników w Polsce zwiększą się w tym roku aż o 40 proc.

BLACK WEEKS

Aż dwa lata dostępu do PRO.RP.PL za 899 zł
Zyskaj dostęp do raportów, analiz i komentarzy niezbędnych w codziennej pracy każdego PROfesjonalisty.
Finanse
Sklepów w Polsce coraz mniej
Finanse
Polska branża transportowa w coraz większych tarapatach
Finanse
Kryptoaktywa. Czy część podmiotów „ucieknie” z Polski z obawy przed KNF?
Finanse
Klienci łapią się za kieszeń, fatalne wyniki sprzedaży detalicznej
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Finanse
Październikowa aura była niekorzystna dla sklepów odzieżowych