Reklama
Rozwiń

Firmy częściej oferują pracownikom dodatkowe benefity niż podwyżki

Inflacja wymusza wiele działań na konsumentach, ale tak samo na przedsiębiorstwach i pracodawcach. Pracownicy lepiej postrzegają firmy, które prócz wynagrodzenia oferują dodatkowe benefity, szczególnie te z kategorii jedzenia.

Publikacja: 23.09.2023 14:54

Firmy częściej oferują pracownikom dodatkowe benefity niż podwyżki

Foto: Adobe Stock

Do prawie dwóch miliardów złotych wzrosną w tym roku wydatki na pracownicze benefity żywieniowe w Polsce- dowiedziała się „Rzeczpospolita”. Zauważalny od czasu pandemii trend związany z dodatkowymi benefitami oferowanymi pracownikom rośnie w siłę. Duże zainteresowanie tego typu rozwiązaniami podyktowane jest również dużą inflacją. 

Różnego rodzaju dodatki w pracy związane z żywnością są korzystne zarówno ze strony pracowników jak i pracodawców - pracownicy mogą zredukować część swoich wydatków związanych z obiadami czy zakupami, a pracodawcy mogą rozłożyć wydatki nie tylko na podwyżki wynagrodzeń, które ciągną za sobą pozostałe koszty, ale zaoeferować zatrudnionym więcej, przy tych samych pensjach. Zgodnie z danymi Sodexo Benefits and Rewards Services Polska, wydatki na świadczenia żywieniowe dla pracowników w Polsce zwiększą się w tym roku aż o 40 proc.

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Finanse
Przedsiębiorco, weź dotację na dostępność
Finanse
Budowlane MŚP mają faktury, ale nie pieniądze
Finanse
Jednoosobowym firmom rosną długi. Niepokojący raport
Finanse
Polisa OC dla JDG - czy to obowiązkowe?
Finanse
TSUE zajął się sprawą kredytów z WIBOR. Jak przebiegła rozprawa?