Reklama
Rozwiń

Czy jest jeden „okres zimowy” w zakresie bhp?

Obowiązek wydawania profilaktycznych posiłków osobom pracującym na zewnątrz trwa od 1 listopada do 31 marca kolejnego roku. Ale czy jest tak również odnośnie zapewnienia im możliwości ogrzania się?

Publikacja: 28.11.2024 05:00

Czy jest jeden „okres zimowy” w zakresie bhp?

Foto: Adobe Stock

Pojęcie okresu zimowego pojawia się zarówno w przepisach rozporządzenia Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (DzU nr 60, poz. 279 ze zm.), jak i rozporządzenia ministra pracy i polityki socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (tekst jedn. DzU z 2003 r. nr 169, poz. 1650 ze zm.). Jednak tylko to pierwsze definiuje „okres zimowy”, wskazując w § 3 ust. 1 pkt 3, że jest to przedział czasowy trwający od dnia 1 listopada do dnia 31 marca. Rozporządzenie o ogólnych zasadach bhp w § 44 ust. 3 załącznika nr 3 odnosi się natomiast do okresu zimowego w kontekście prac wykonywanych na otwartej przestrzeni, ale nie zakreśla jego ram czasowych. Nie zawiera też odesłania do żadnych przepisów definiujących okres zimowy. Jak zatem podejść do obowiązków „zimowych” określonych w przepisach tych rozporządzeń?

Pozostało jeszcze 81% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Twoje wsparcie decyzji biznesowych i pomoc w codziennej pracy.
Interpretacje ważnych zmian prawa, raporty ekonomiczne, analizy rynku, porady i praktyczne wskazówki ekspertów „Rzeczpospolitej”.
Kadry i Płace
Outsourcowanie pracowników spoza UE. Istotne, choć niezdefiniowane w przepisach
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Kadry i Płace
Jeszcze w tym roku będą ważne zmiany w rekrutacji pracowników
Kadry i Płace
Czy urlop bezpłatny zawsze powoduje zawieszenie stosunku pracy?
Kadry i Płace
W trójkącie umów liczą się korzyści pracodawcy
Kadry i Płace
Od kiedy biegnie termin na dyscyplinarkę?