Nazywa się Christine Ha, ma 36 lat i urodziła się zdrowa. Jednak z czasem zaczął rozwijać się u niej tak zwany zespół Devica, zapalenie rdzenia i nerwów wzrokowych. Podczas tej choroby organizm zaczyna atakować własny rdzeń kręgowy i nerwy wzrokowe. W efekcie Ha przestała widzieć na jedno oko w 1999 roku, następnie w 2007 roku całkowicie straciła wzrok.

Wiele osób by się poddało, ale Christine chciała działać. W 2012 roku zgłosiła się do trzeciej edycji amerykańskiego Master Chefa i w efekcie wygrała program. Podbiła jurorów, widzów, dostała ćwierć miliona dolarów, możliwość wydania własnej książki kucharskiej oraz prestiżowy tytuł. Na 19 odcinków show w tej edycji wygrała 7 razy, trzykrotnie także kończyła w pierwszej trójce wyróżnionych. Dwa razy znalazła się także wśród dwójki najgorszych uczestników. Jej autorska książka "Przepisy z mojej domowej kuchni: azjatyckie i amerykańskie dania narodowe" ("Recipes from My Home Kitchen: Asian and American Comfort Food") została wydana w maju 2013 roku i szybko stała się bestsellerem New York Timesa.

Christine Ha urodziła się w Kalifornii, ale ma wietnamskie korzenie. W pierwszym odcinku show zaskoczyła jurorów profesjonalizmem oraz pewnością swoich ruchów w kuchni. Przygotowała wietnamskiego suma duszonego w kokosie, czosnku i sosie rybnym, podała go z piklowanymi warzywami. Poruszała się przy pomocy białej laski, do studia wprowadzał ją także mąż, John. Światowe media z zaciekawieniem pytały o jej doświadczenie i sposób na radzenie sobie z gotowaniem w trudnej sytuacji. Ha tłumaczyła, że ma opanowaną specjalną technikę krojenia, że jest bardzo ostrożna (skaleczyła się podobno jedynie raz od momentu utracenia wzroku) i że wbrew pozorom doświadcza w kuchni więcej, ponieważ polega na pozostałych zmysłach.

Master Chef sam poprosił Christine o spróbowanie sił. Na jej korzyść przemawiał kulinarny blog "The Blind Chef" ("Niewidomy szef kuchni"), którego prowadziła od lipca 2011 roku. Miała za sobą historię, która poruszała widzów, ale zarówno jurorzy jak i sama Ha przyznawali, że o taryfie ulgowej nie było mowy. Jedynym ułatwieniem był pomocnik, który podawał jej odpowiednie produkty, o które prosiła. W finale wygrała dzięki trzydaniowemu zestawowi złożonemu z sałatki z papai, kraba i sosu rybnego, duszonej wieprzowiny z ryżem, grzybami maitake i prażonym jarmużem oraz sorbetu z kokosa, limonki i kruchymi ciasteczkami imbirowymi.

W 2015 roku Christine sama została jurorem w wietnamskiej edycji programu, pierwszym w historii zwycięzca show, który awansował na miejsce oceniających. Trzeci sezon Master Chef Vietnam jest nadawany od września na antenie tamtejszej stacji VTV3. Joe Bastianich, jeden z oceniających gotowanie Ha w amerykańskiej edycji przyznawał, że jeszcze w połowie trwania całego cyklu nie stawiał na jej wygraną. Nie była wg niego typem przebojowego kucharza, który dominuje w programie. Przekonała do siebie konsekwencją i żelazną wolą.

Poza wietnamską telewizją Christine Ha można także znaleźć w kanadyjskim programie "Four Senses" na AMI-TV. Piszę także do magazynu Gulf Coast Journal oraz do wielu tytułów związanych z kulinariami i szeroko rozumianym lifestylem.