Reklama
Rozwiń
Reklama

Od 1 lutego niższy VAT na żywność

Jet ryzyko, że obniżka podatku od towarów i usług na artykuły spożywcze nie powstrzyma rosnącej inflacji. Co więcej, powrót do wyższych stawek w drugiej połowie 2022 roku może stanowić łatwe usprawiedliwienie dla kolejnych.

Aktualizacja: 31.01.2022 09:26 Publikacja: 30.01.2022 07:23

Od 1 lutego niższy VAT na żywność

Foto: Adobe Stock

Decyzja o obniżeniu stawek VAT na podstawowe produkty spożywcze jest zastosowana pierwszy raz jako element walki z rosnącymi cenami żywności w Polsce. Z założenia obniżce ma podlegać m.in. żywność kupowana we wszelkich rozmiarów sklepach spożywczych. Nie obejmuje więc przykładowo gastronomii, gdzie zmiana pozostanie bez wpływu na ceny. Sama identyfikacja produktów, na które VAT ulega obniżeniu, nie powinna stwarzać większych problemów. Dotychczas z 5-proc. VAT sprzedawano ściśle określone produkty jak pieczywo, ryby czy mięso, a więc grupy towarów dobrze znane sprzedawcom, dla których rozpoznają oni specjalne kody podatkowe w swoich systemach księgowych.

Pozostało jeszcze 87% artykułu

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Julita Karaś-Gasparska: Odsetki tylko za pół roku kontroli
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Julita Karaś-Gasparska: Działalność dozwolona fundacji rodzinnej, czyli jaka
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Julita Karaś-Gasparska: Podatki lokalne w centralnej bazie
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Julita Karaś-Gasparska: Najem krótkoterminowy – koniec preferencji dla fundacji rodzinnej
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Julita Karaś-Gasparska: Reorganizacja w firmie – na co zwrócić uwagę
Reklama
Reklama
Reklama