Reklama

Akcyza: zmiana w opodatkowaniu ubytków w produkcji wina i piwa

Gdy w browarze rozleje się woda używana do produkcji piwa, nie trzeba będzie płacić dodatkowej akcyzy.

Publikacja: 29.09.2017 08:28

Akcyza: zmiana w opodatkowaniu ubytków w produkcji wina i piwa

Foto: Pixabay

Uproszczenie formalności dla podatników akcyzy to treść projektu zmiany ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Finansów.

Rewolucyjna wręcz zmiana zajdzie w opodatkowaniu ubytków w produkcji wina i piwa. Dziś ustawa o akcyzie określa górne pułapy takich strat, a każdy browar czy wytwórnia wina ustalają konkretne normy z władzami skarbowymi. Takie przepisy są obliczone m.in. na wyeliminowanie niekontrolowanej sprzedaży tych alkoholi, pozyskiwanych pod pozorem ubytków. Jednak regulacje są na tyle restrykcyjne, że nawet ubytki wody używanej na wstępnym etapie produkcji piwa bywają opodatkowane, a browary płacą kwoty idące nawet w miliony złotych.

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Podatki
APA: uprzednie porozumienia cenowe narzędziem odliczania kosztów
Podatki
Podatek u źródła trochę łagodniejszy
Reklama
Reklama
Reklama