Reklama
Rozwiń

Na ryczałcie nie odliczysz kosztów prowizji

Restaurator nie potrąci opłat dla serwisów zamówieniowych. Jeśli wybrał ryczałt, musi rozliczyć się z całości przychodów.

Publikacja: 17.08.2021 07:19

Fiskus nie zawsze może dopytywać o PKWiU

Fiskus nie zawsze może dopytywać o PKWiU

Foto: Adobe Stock

Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych kusi prostą formą i w wielu przypadkach niską stawką. Podatnik powinien jednak przemyśleć wybór tego sposobu rozliczenia, jeśli ponosi wysokie koszty. Fiskus stwierdził w najnowszej interpretacji, że jeśli właściciel restauracji płaci wyspecjalizowanym firmom za dostarczanie potraw klientom, nie odliczy kosztów prowizji.

Sprawa dotyczyła podatnika prowadzącego restaurację, który współpracuje z serwisami świadczącymi usługi dostarczania potraw na zamówienie klientów. Firmy prowadzące te serwisy pobierają 30 proc. prowizji od każdego zamówienia. Przykładowo jeśli klient zamówi potrawę za 100 zł, podatnik otrzymuje realnie tylko 70 zł, a 30 zł trafia do pośrednika. Na koniec miesiąca otrzymuje faktury z kwotą prowizji.

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Podatki
Piwo w kosztach firmy? Tylko bezalkoholowe
Podatki
Jak nie ma usługi, to nie będzie podatku. Ważny wyrok ws. VAT
Podatki
Sprzątanie po Polskim Ładzie. Na tę zmianę czekają spółki. Czy TSUE pomoże?
Podatki
Podatkowa deregulacja: kontrola potrwa zbyt długo, odsetek nie będzie
Podatki
Uwaga, firmy - MF opublikowało dokumentację API KSeF 2.0