Aktualizacja: 17.08.2021 07:19 Publikacja: 17.08.2021 07:19
Fiskus nie zawsze może dopytywać o PKWiU
Foto: Adobe Stock
Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych kusi prostą formą i w wielu przypadkach niską stawką. Podatnik powinien jednak przemyśleć wybór tego sposobu rozliczenia, jeśli ponosi wysokie koszty. Fiskus stwierdził w najnowszej interpretacji, że jeśli właściciel restauracji płaci wyspecjalizowanym firmom za dostarczanie potraw klientom, nie odliczy kosztów prowizji.
Sprawa dotyczyła podatnika prowadzącego restaurację, który współpracuje z serwisami świadczącymi usługi dostarczania potraw na zamówienie klientów. Firmy prowadzące te serwisy pobierają 30 proc. prowizji od każdego zamówienia. Przykładowo jeśli klient zamówi potrawę za 100 zł, podatnik otrzymuje realnie tylko 70 zł, a 30 zł trafia do pośrednika. Na koniec miesiąca otrzymuje faktury z kwotą prowizji.
Przedsiębiorca może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki na spotkanie z kontrahentem, na którym zała...
Odszkodowanie za utratę przez część budynku jakiegokolwiek znaczenia gospodarczego i konieczność rozbiórki, otrz...
Przepis nakładający podatek na wielokrotne restrukturyzacje może być niezgodny z europejską dyrektywą – sugeruje...
Gdy kontrola potrwa dłużej niż sześć miesięcy, odsetki podatkowe nie będą naliczane. Ma to zdyscyplinować kontro...
Obowiązkowy Krajowy System e-Faktur rusza 1 lutego 2026 r. Firmy mają już dostęp do dokumentacji API oraz wzoru...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas