Aktualizacja: 17.08.2021 07:19 Publikacja: 17.08.2021 07:19
Fiskus nie zawsze może dopytywać o PKWiU
Foto: Adobe Stock
Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych kusi prostą formą i w wielu przypadkach niską stawką. Podatnik powinien jednak przemyśleć wybór tego sposobu rozliczenia, jeśli ponosi wysokie koszty. Fiskus stwierdził w najnowszej interpretacji, że jeśli właściciel restauracji płaci wyspecjalizowanym firmom za dostarczanie potraw klientom, nie odliczy kosztów prowizji.
Sprawa dotyczyła podatnika prowadzącego restaurację, który współpracuje z serwisami świadczącymi usługi dostarczania potraw na zamówienie klientów. Firmy prowadzące te serwisy pobierają 30 proc. prowizji od każdego zamówienia. Przykładowo jeśli klient zamówi potrawę za 100 zł, podatnik otrzymuje realnie tylko 70 zł, a 30 zł trafia do pośrednika. Na koniec miesiąca otrzymuje faktury z kwotą prowizji.
Rośnie liczba kontroli celno-skarbowych. W 2024 r. stanowiły już ponad 38 proc. wszystkich kontroli. W latach 20...
Ułatwienia na linii fiskus–podatnicy i łatwiejszy dostęp do informacji o lekach – to niektóre z najnowszych prop...
Przedsiębiorca mający problemy ze słuchem może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki na aparat, dzięk...
Ulepszenie programu komputerowego ma charakter twórczy. A zamawianie prac u zewnętrznego specjalisty nie przekre...
Lokalizacja, lokalizacja, lokalizacja – to trzy główne czynniki, które należy brać pod uwagę decydując się na inwestycję w mieszkanie – czy to z myślą o przechowaniu lub wzroście wartości, czy zwrocie z najmu.
Spółka może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki na karnety sportowe i pakiety medyczne dla samozatr...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas