Aktualizacja: 10.07.2025 09:53 Publikacja: 24.02.2023 08:33
Foto: o.s.
Nie można wykonywać usług bez jedzenia i picia, szczególnie jeśli działalność polega na ratowaniu zdrowia i życia innych osób. Te argumenty nie przekonały skarbówki, która nie zgodziła się na rozliczanie w firmowych kosztach wydatków na catering.
O interpretację wystąpił prowadzący jednoosobową działalność ratownik medyczny. Jest kierowcą karetki, pełni trwające nawet 24 godziny dyżury. Odpowiada za cały zespół medyczny oraz pacjentów. Dlatego musi być sprawny, zarówno na umyśle, jak i fizycznie. Niezbędne jest do tego właściwe odżywianie. Spędzając wiele godzin w karetce, nie ma jednak warunków do przyrządzania sobie posiłków. Dlatego korzysta z cateringu. To jedyna możliwość konsumpcji podczas dyżurów.
Przedsiębiorca może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów opłaty za usługi promocyjne świadczone przez branżo...
Odpowiedzialny biznes przechodzi kolejną ewolucję związaną z nowymi wymaganiami regulacyjnymi. Tym razem celem jest strategiczna transformacja pozwalająca na skuteczną ochronę środowiska i praw człowieka. Jak odpowiedzieć na te wyzwania?
Kary umowne za opóźnienia w realizacji internetowych usług serwisowych z automatu nie są wyłączone z kosztów pod...
Przedsiębiorca może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki na spotkanie z kontrahentem, na którym zała...
Odszkodowanie za utratę przez część budynku jakiegokolwiek znaczenia gospodarczego i konieczność rozbiórki, otrz...
Przepis nakładający podatek na wielokrotne restrukturyzacje może być niezgodny z europejską dyrektywą – sugeruje...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas