Aktualizacja: 26.04.2025 00:49 Publikacja: 24.02.2023 08:33
Foto: o.s.
Nie można wykonywać usług bez jedzenia i picia, szczególnie jeśli działalność polega na ratowaniu zdrowia i życia innych osób. Te argumenty nie przekonały skarbówki, która nie zgodziła się na rozliczanie w firmowych kosztach wydatków na catering.
O interpretację wystąpił prowadzący jednoosobową działalność ratownik medyczny. Jest kierowcą karetki, pełni trwające nawet 24 godziny dyżury. Odpowiada za cały zespół medyczny oraz pacjentów. Dlatego musi być sprawny, zarówno na umyśle, jak i fizycznie. Niezbędne jest do tego właściwe odżywianie. Spędzając wiele godzin w karetce, nie ma jednak warunków do przyrządzania sobie posiłków. Dlatego korzysta z cateringu. To jedyna możliwość konsumpcji podczas dyżurów.
Fiskus dostał raporty o internetowych transakcjach, prawie 300 tys. sprzedających w sieci może znaleźć się na je...
Przedsiębiorca nie zaliczy do kosztów uzyskania przychodów wydatków na wyżywienie, leczenie i wyposażenie psa pi...
Jeśli przedsiębiorca potrzebuje do działalności rzeczy chroniących go przed różnymi zagrożeniami, może zaliczyć...
Choć do uruchomienia KSeF pozostało jeszcze dziewięć miesięcy, to eksperci radzą: przygotowania warto rozpocząć...
Zwolnienie z cła i VAT towarów przeznaczonych do nieodpłatnego udostępniania osobom uciekającym przed agresją Ro...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas