Od 1 stycznia 2013 r. Ministerstwo Finansów planuje kompleksowe zmiany w ustawie o VAT. Jedna z nich zakłada zwiększenie stawki VAT z 5 proc. do 8 proc. w stosunku do tzw. dań gotowych.

MF twierdzi, że opodatkowanie podstawowych produktów żywnościowych stawką 5 proc. i jednoczesne opodatkowanie usług gastronomicznych stawką 8 proc. w niektórych obszarach prowadzi do nieprawidłowości. Polegają one na tym, że podatnicy świadczący usługi gastronomiczne zamiast stosować 8-proc. stawkę VAT na te usługi, nieprawidłowo stosują stawkę niższą, która z założenia zastrzeżona jest wyłącznie dla sprzedaży niektórych towarów. Stawka ta nie dotyczy produktów podawanych (serwowanych) przez firmy świadczące usługi gastronomiczne.

Jednocześnie jednak MF w interpretacjach potwierdza stosowanie stawki 5 proc. od sprzedaży dań gotowych wytworzonych przez podatnika „z zakupywanych bieżąco surowców spożywczych" i sprzedawanych na wynos (np. nr IPTPP4/443-238/12-2/OS). Zasadność stosowania w niektórych wypadkach obniżonych stawek potwierdza też orzecznictwo Trybunału Sprawiedliwości UE (sygn. C-497/09, C-499/09, C-501/09 i C-502/09).

Sposób wprowadzenia omawianej zmiany powodować będzie szersze skutki aniżeli te wskazane jako cel wynikający z uzasadnienia. Tak np przywileju stosowania 5-proc. stawki VAT pozbawione mogą zostać towary, które nie są co do zasady serwowane w lokalach gastronomicznych, ale sprzedawane powszechnie w punktach handlowych. Takie posiłki ze względu na przemysłową skalę produkcji mogą stanowić tańszą alternatywę aniżeli samodzielnie przygotowane odpowiednie dania.

Wydaje się, że celem MF nie mogło być podwyższenie stawki VAT na środki spożywcze. Dlatego, aby zachować preferencyjną stawkę dla tych produktów, nieodzowna jest zmiana treści projektu.

—oprac. olat

Autor jest doradcą podatkowym w Deloitte