Kiedy można stosować skróty bio, eko lub organic

Licznie powstające sklepy z ekologiczną żywnością oraz rozrastające się działy z ekożywnością w supermarketach potwierdzają, że rynek ekologicznej żywności jest jednym z najdynamiczniej rozwijających się działów gospodarki żywnościowej. O czym zatem musi pamiętać przedsiębiorca wprowadzając tego typu produkty do obrotu?

Publikacja: 23.12.2017 12:00

Kiedy można stosować skróty bio, eko lub organic

Foto: Adobe Stock

Możemy obecnie mówić o stałym trendzie na rynku żywnościowym, który musi być brany pod uwagę przez producentów żywności. Zwłaszcza, że produkty oznakowane jako ekologiczne cieszą się niewątpliwie większym zainteresowaniem konsumentów, nawet jeżeli ceny takich produktów są nieraz kilkukrotnie wyższe od zwykłych produktów. Należy jednak zdawać sobie sprawę, że zarówno sama produkcja i wprowadzanie do obrotu produktów jako ekologicznych, jak i warunki oznakowania takich produktów, są szczegółowo regulowane na poziomie prawa Unii Europejskiej i państw członkowskich, a nieprawidłowości w tym zakresie mogą prowadzić do niemiłych konsekwencji.

Pozostało 90% artykułu

BLACK WEEKS

Aż dwa lata dostępu do PRO.RP.PL za 899 zł
Zyskaj dostęp do raportów, analiz i komentarzy niezbędnych w codziennej pracy każdego PROfesjonalisty.
Prawo w firmie
Podwykonawstwo a prawo zamówień publicznych. Co mówi orzecznictwo KIO?
Prawo w firmie
EUDR nabiera coraz wyraźniejszych kształtów. Co zakłada unijna regulacja?
Prawo w firmie
Komisja Europejska zaskarżyła Polskę do TSUE. Chodzi o minimalny podatek dochodowy
Prawo w firmie
Należyta staranność to nie bat na przedsiębiorców
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Prawo w firmie
Czy kupowanie fałszywych opinii w internecie da korzyści podatkowe?