- Co musi się znaleźć we wniosku o wpis do rejestru podmiotów zajmujących się wyrobem lub rozlewem wyrobów winiarskich?
Taki wniosek musi zawierać następujące elementy:
- imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo firmę, siedzibę i adres przedsiębiorcy;
- numery: KRS, NIP, REGON, jeżeli przedsiębiorca je posiada;
- określenie rodzaju działalności gospodarczej, która będzie wykonywana;
- wskazanie miejsca lub miejsc wykonywania działalności gospodarczej;
- oświadczenie, że przedsiębiorca w dniu złożenia wniosku spełnia wymagania dotyczące dysponowania obiektami budowlanymi i urządzeniami, które są zgodne z wymaganiami ustawy w podanym przez nią zakresie.
Obiekt musi mieć warunki
- Przygotowuję się do rozpoczęcia produkcji wina. Spodziewam się, że muszę dysponować odpowiednio wyposażonym budynkiem. Czy mam rację?
Tak. Właściwe budynki muszą być wyposażone w:
- zbiorniki do magazynowania i przechowywania wyrobów winiarskich o określonej pojemności technologicznej;
- urządzenia filtracyjne zapewniające uzyskanie wymaganej klarowności wyrobu winiarskiego;
- urządzenia do przygotowania opakowań jednostkowych, w szczególności urządzenia do ich mycia i odkażania;
- urządzenia do napełniania wyrobem winiarskim opakowań jednostkowych;
- urządzenia laboratoryjne umożliwiające pobieranie próbek produktów. Spełnienie tego obowiązku musi zostać potwierdzone pozytywną opinią techniczno- -technologiczną wydaną przez właściwego ze względu na planowane miejsce wykonywania działalności wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Jaka definicja
- Gdzie szukać definicji „wyrobów winiarskich"?
Pojęcie „wyrobów winiarskich" definiuje ustawa. Są nimi fermentowane wyroby winiarskie oraz wyroby określone w następujących przepisach unijnych: rozporządzeniu Rady (EWG) nr 1601/91 z 10 czerwca 1991 r. ustanawiającym ogólne zasady definicji, opisu i prezentacji win aromatyzowanych, aromatyzowanych napojów winopochodnych i aromatyzowanych koktajli winopodobnych oraz w rozporządzeniu nr 1234/2007.