Aby zwiększyć szanse powodzenia sezonowego biznesu, poza lodami, można np. sprzedawać jednocześnie hot-dogi albo gofry.

Najważniejsza w przypadku tego biznesu jest dobra lokalizacja, czyli takie miejsce, gdzie jest duży przepływ klientów (przy plaży, nad jeziorem, na nadmorskiej promenadzie itp.).

Lodziarnia nie musi być duża, może być to nawet mała budka albo kontener lub wózek gastronomiczny (na  ich ustawienie w wybranym miejscu wystarczy zgoda urzędu miasta lub zarządu obiektu, w którym taka mini- lodziarnia stanie). Ma to wpływ na koszty. Mała budka nie zajmuje dużo miejsca. Tym samym zapłacimy mniej za wydzierżawienie gruntu, na którym stanie. Lodziarnię trzeba też wyposażyć (kupić m.in. automat do lodów, gdy chcemy obniżyć koszty, możemy zdecydować się na zainwestowanie w używany sprzęt lub wynająć go na  czas prowadzenia działalności).

2 miesiące to szacowany czas zwrotu pieniędzy zainwestowanych w lodowy biznes

Zanim kupimy automat do lodów, zorientujmy się, czy pomieszczenie, w którym będzie prowadzona działalność, jest klimatyzowane. Jeśli nie, trzeba zainwestować w nieco droższe urządzenie chłodzone wodą. Wówczas wytwarzana przez pracujący automat temperatura nie jest emitowana na jego zewnątrz.

W przypadku budki z lodami działalność gastronomiczną można też rozpocząć na zasadzie franczyzy (jest to szczególna forma pośrednictwa, polegająca na tym, że wchodzimy we współpracę z partnerami handlowymi, którzy aranżują swoje lokale w taki sposób, jakby to był nasz sklep).

Warto również pamiętać, że wszelki obrót produktami spożywczymi podlega restrykcyjnym przepisom sanitarnym. W ciągu 14 dni od daty rozpoczęcia działalności mamy obowiązek zawiadomić na piśmie powiatową stację sanitarno-epidemiologiczną m.in. o miejscu, rodzaju i zakresie prowadzonej działalności oraz liczbie pracowników (jeśli oczywiście takich zatrudniamy).

Musimy również spełnić wszystkie wymagania higieniczne i zdrowotne. Wszyscy, którzy będą pracować przy  obróbce żywności, powinni mieć aktualne książeczki zdrowia (można je wyrobić we właściwej dla miejsca zamieszkania powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej). -