Tak.
W przypadku środków spożywczych bez opakowań lub pakowanych przy sprzedaży oprócz nazwy środka spożywczego podaje się:
Wynika to z § 17 ust. 1 rozporządzenia ministra rolnictwa i rozwoju wsi z 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (wymóg podawania wykazu składników i nazwy producenta (metka) obowiązuje od 30 czerwca br.).
Ponieważ dość często wędliny sprzedawane są z opakowań zbiorczych, znajdujące się na nich oznakowania muszą być tak wyeksponowane, aby klienci sklepu mieli możliwość odczytania informacji znajdujących się na etykietach.
Tylko wykaz składników podany na wywieszce umieszczonej bezpośrednio przy wędlinie (obok, na, przy produkcie) odpowiada prawidłowemu oznakowaniu wędliny, stosownie do tego przepisu. Posiadania wykazu składników poszczególnych rodzajów wędlin w innym miejscu w sklepie, czy też udzielanie informacji o tym przez personel (na żądanie klienta) nie można uznać za oznakowanie wędlin oferowanych do sprzedaży. Takie działania nie odpowiadają dyspozycji przepisu § 17 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia ani jego celowi, jakim jest prawidłowe oznakowanie wędlin. Tak uznał WSA w Warszawie w wyroku z 7 stycznia 2013 r. (sygnatura akt: VI SA/Wa 1914/12).
podstawa prawna: § 17 ust. 1 rozporządzenia ministra rolnictwa i rozwoju wsi z 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (DzU nr 137, poz. 966 ze zm.)