Zmiany uchwalił Sejm 1 kwietnia 2011 r. Nowa regulacja, zastępująca dotychczasowe przepisy dotyczące wyrobu win, zmienia klasyfikację fermentowanych wyrobów winiarskich oraz upraszcza wpis do rejestru przedsiębiorstw działających w tej branży. Ta zmiana dotyczy przedsiębiorców wyrabiających niewielkie ilości markowych win i miodów pitnych z surowców uzyskanych we własnym gospodarstwie. Nie będzie już też potrzebny szczegółowy plan zakładu.

Przepisy, zgodnie z unijnymi wymaganiami, określają też, że w markowym owocowym winie truskawkowym powinno się znaleźć przynajmniej 2,5 kg owoców na litr wody w tzw. nastawie. Przy winie niskoalkoholowym ilość owoców można zmniejszyć o pół kilograma. Ustawa określa także tryb zgłaszania nazw wyrobów winiarskich jako nazwy pochodzenia albo oznaczeń geograficznych. Wnioski w tej sprawie będzie przyjmował minister rolnictwa i przesyłał do Komisji Europejskiej.

Nie przeszły natomiast forsowane przez posłów PiS regulacje upraszczające jeszcze bardziej działalność najmniejszych winiarzy.

etap legislacyjny: ustawa trafi do Senatu

Więcej w serwsie:

Zakładanie firmy

»

Zezwolenia, licencje, koncesje i certyfikaty