Bardzo ostre są wymagania dotyczące pełnych przedszkoli. Praktycznie nie da się ich wypełnić samodzielnie i trzeba to zlecić specjaliście, zazwyczaj architektowi, który dokonuje przebudowy bądź budowy obiektu i który poszczególne elementy zleca fachowcom z odpowiednich branż.

[b] Nie można zapomnieć, że światło musi odpowiadać Polskim Normom, zabawki muszą mieć certyfikat CE, a meble atesty. Trzeba dostosować się m.in. do wyśrubowanych wymogów wymiany powietrza i urządzania węzłów sanitarnych.[/b]

Informacje o wymogach sanepidu można uzyskać w powiatowej lub wojewódzkiej stacji sanitarno-epidemiologicznej i już na etapie projektowania i budowy warto być z inspektorami w stałym kontakcie. Wymagania, prócz wymienionych wyżej, [b]dotyczą norm powierzchni, jakości wody, liczby i usytuowania sanitariatów, niezbędnego wyposażenia czy warunków koniecznych przy przygotowywaniu i wydawaniu posiłków[/b] (tę ostatnią kwestię szczegółowo określa [link=http://www.rp.pl/aktyprawne/akty/akt.spr;jsessionid=19E2DD16DA504834456645F3F91E79F5?id=361652]ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia[/link]).

Łagodniej są traktowane miniprzedszkola, czyli punkty i zespoły przedszkolne. Ale i tu trzeba wypełnić sporo wymagań. Inspektoraty sanitarne starają się pomagać przy otwieraniu takich placówek i tylko jeśli rzeczywiście nie da się spełnić któregoś z wymogów, odmawiają zgody na funkcjonowanie. – W 2009 r. odmowy dotyczyły tylko 4 proc. przypadków – mówi Jan Bondar, rzecznik prasowy GIS.

Osoby prowadzące klubiki dziecięce, obchodzące wymagania ustawowe (działające jako opieka nad dzieckiem, a nie jako jedna z form przedszkolnych), nie muszą przynajmniej na razie zawiadamiać o starcie inspektora sanitarnego. Oprócz zgłoszenia rozpoczęcia działalności, wynikającego z art. 209 § 1 [link=http://www.rp.pl/aktyprawne/akty/akt.spr;jsessionid=B5E347C50E4D2860978BAD3D891C7A48?n=1&id=76037&wid=337521 ]kodeksu pracy[/link], obowiązującego firmy, które zatrudniają pracowników.

[ramka][b]Więcej o kontroli sanitarnej czytaj w serwisie [link=http://www.rp.pl/temat/235563.html]rp.pl » Dobra Firma » Kontrola w firmie » Kontrola sanitarna[/link] [/b][/ramka]