– [link=http://www.rp.pl/aktyprawne/akty/akt.spr?id=340622]Nowelizacja z 8 stycznia 2010 r. ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia[/link], która jutro (11 marca) wchodzi w życie, wprowadza wiele ułatwień dla przedsiębiorców. Niektóre firmy działające na rynku spożywczym zwolnione zostaną z obowiązku ubiegania się o tzw. zatwierdzenie dla rozpoczynanej działalności gospodarczej – wyjaśnia Jan Bondar, rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
W myśl nowej regulacji ([link=http://www.rp.pl/aktyprawne/akty/akt.spr?id=340622]DzU nr 21, poz. 105[/link]) obowiązku uzyskiwania zatwierdzenia nie będą miały m.in. gospodarstwa agroturystyczne, sklepy zielarskie, apteki, punkty apteczne, hurtownie farmaceutyczne, wytwórcy win z winogron z własnej hodowli produkujący ich do 1000 hl rocznie.
Dotychczas nie musieli tego robić np. przedsiębiorcy prowadzący urządzenia dystrybucyjne do sprzedaży żywności w opakowaniach lub zajmujący się sprzedażą żywności na odległość (wysyłkową, przez Internet).
Decyzje w sprawie zatwierdzenia, warunkowego zatwierdzenia, zawieszenia lub cofnięcia podejmuje właściwy ze względu na siedzibę przedsiębiorcy powiatowy inspektor sanitarny. Przedsiębiorcy zwolnieni z obowiązku zatwierdzenia mogą rozpocząć działalność gospodarczą już po uzyskaniu wpisu do rejestru zakładów.
– Nowe przepisy znoszą też obowiązek prowadzenia przez przedsiębiorców produkujących lub wprowadzających żywność do obrotu książki kontroli sanitarnej oraz wprowadzają jako fakultatywny (a nie obligatoryjny jak dotychczas) obowiązek pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego, jak internaty czy przedszkola – mówi Jan Bodnar.
Teraz, jak stanowi art. 72 ustawy, zakład żywienia zbiorowego typu zamkniętego, jeśli jego kierownictwo wyrazi taką wolę, będzie mógł przechowywać próbki potraw o krótkim terminie przydatności do spożycia, które zostały przeznaczone dla jego konsumentów. Może też w ten sam sposób postępować z próbkami gotowych potraw pochodzących z innych zakładów, z którymi kooperuje. Próbki potraw powinny być udostępniane na żądanie Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Ustawa wprowadza też zakaz reklamy i prezentacji środków spożywczych niebędących preparatami do początkowego żywienia niemowląt jako produktów wystarczających do zaspokajania potrzeb żywieniowych tej grupy konsumentów. Ponadto porządkuje nazewnictwo i definicje "wód źródlanych" i "wód stołowych".
W myśl nowelizacji wodą źródlaną jest woda podziemna wydobywana jednym lub kilkoma otworami naturalnymi lub wierconymi pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym, która nie różni się właściwościami i składem mineralnym od wody przeznaczonej dla ludzi.
Z kolei woda stołowa powstaje przez dodanie naturalnej wody mineralnej lub soli mineralnych zawierających co najmniej jeden składnik mający znaczenie fizjologiczne, taki jak sód, magnez, wapń, chlorki, siarczany, wodorowęglany lub węglany do wody źródlanej albo wody źródlanej lub soli mineralnych do naturalnej wody mineralnej.
Nazwa "naturalna" będzie zastrzeżona tylko dla wód mineralnych, dotychczas możliwe było używanie jej także do wód źródlanych. Ustawa precyzuje, że naturalne wody źródlane wprowadzone już na rynek będą mogły pozostać w obrocie do czasu wyczerpania zapasów, nie dłużej jednak niż do upływu daty minimalnej ich trwałości. Przedsiębiorcy muszą więc zadbać o zmianę etykiet.