Aktualizacja: 26.04.2020 09:13 Publikacja: 26.04.2020 01:01
Foto: AdobeStock
Do niedawna temat pracy zdalnej, pracy z domy czy tzw. w korporacjach home-office traktowany był jako coś pożądanego. Pracodawcy, walcząc o pracowników, oferowali często możliwość pracy z domu jako dodatek pozapłacowy, inaczej mówiąc benefit pracowniczy. Nierzadko możliwość otrzymania zgody na pracę z domu była uzależniona od wyników czy stażu w firmie.
Od kilku tygodni uprzedni element premiowania pracowników stał się codziennością i to chyba nie taką, na którą liczyliśmy. Czy zatem praca z domu zostanie z nami na zawsze? Czy firmy zrezygnują z części biur, żeby zaoszczędzić na kosztach wynajmu powierzchni? Czy też jednak wrócimy do dawnego modelu spotkań, podróży do klientów, żeby spotkać się z nimi twarzą w twarz?
Mijający rok przyniósł kilka ciekawych ustaw i kilka szkodliwych z punktu widzenia przedsiębiorców. Wciąż brak jest zdecydowanych reform probiznesowych – wynika z raportu firmy Grant Thornton, który „Rzeczpospolita” poznała jako pierwsza.
Autorzy „Rzeczpospolitej” zdominowali podium XII edycji konkursu Urzędu Patentowego na informację medialną o tematyce własności intelektualnej, w tym przemysłowej.
Podwykonawstwo całości zamówienia w prawie zamówień publicznych nie jest dopuszczalne - powierzyć można wykonanie części zamówienia. A co mówi orzecznictwo Krajowej Izby Odwoławczej.
EUDR obejmuje siedem odnośnych towarów, których produkcja, w ocenie ustawodawcy unijnego, w największym stopniu przyczynia się do wylesiania i degradacji lasów - soję, kawę, kakao, bydło, palmę olejową, drewno i kauczuk.
Łatwy w obsłudze, bezpieczny, uniwersalny. Taki powinien być dobry program księgowy i tym właśnie charakteryzuje się Mała Księgowość. Od wystawiania faktur, przez rozliczanie podatków i składek, po zarządzanie magazynem – wszystkie te zadania znacznie ułatwia nasz program.
Polska znalazła się wśród czterech państw, które Komisja Europejska pozwała do Trybunału Sprawiedliwości w związku z niewdrożeniem drugiego filaru globalnej reformy podatkowej.
Dobry program księgowy to podstawa funkcjonowania biura rachunkowego. Jego podstawowym zadaniem jej ułatwienie i przyspieszenie pracy księgowych. Dzięki temu, że program wykonuje podstawowe, powtarzalne zadania, profesjonaliści mogą się skupić na bardziej skomplikowanych zadaniach, lub zaoferować swoje usługi większej liczbie klientów.
Wskaźnik BMI może nie być wiarygodnym pomiarem zdrowia danej osoby – do takich wniosków doszła komisja składająca się z 58 ekspertów z różnych dziedzin medycyny. Lekarze zaproponowali odejście od tej metody diagnozowania otyłości i nowe rozwiązania.
Zespół naukowców z Uniwersytetu Cambridge podzielił się wynikami badania dotyczącego mikrobiomu jelitowego. Okazuje się, że spożywając błonnik, pomagamy „dobrym” bakteriom, które chronią nasz organizm przed infekcjami.
Eksperci przeanalizowali ponad 200 badań dotyczących przeżywalności osób chorych na demencję. Na tej podstawie obliczyli średnią oczekiwaną długość życia po diagnozie. Okazało się, że wpływają na nią różne czynniki, ale jeden odgrywa kluczową rolę.
Choroba, która nękała Egipt od zarania jego historii, po stuletniej walce została wyeliminowana - ogłosiła Światowa Organizacja Zdrowia.
- hMPV to nie jest wirus o wysokiej zjadliwości. Nic nie wskazuje na to, by mógł wywołać nową pandemię, a już na pewno pandemię na miarę SARS-CoV-2 – mówi prof. Andrzej Fal, kierownik Kliniki Alergologii, Chorób Płuc i Chorób Wewnętrznych PIM MSWiA w Warszawie.
Ministerstwo Zdrowia rozważa usunięcie cytologii klasycznej z wykazu świadczeń gwarantowanych w zakresie profilaktyki raka szyjki macicy. Zastąpić może ją test HPV HR na obecność wysokoonkogennych typów wirusa HPV.
Liczne badania naukowe łączą picie kawy z dłuższym życiem i lepszym zdrowiem serca oraz niższym ryzykiem cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia. Okazuje się jednak, że te i inne korzyści mogą zależeć od tego, o której godzinie sięga się po napój.
Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego opublikowali wyniki badań, które dowodzą, że codzienne picie mleka wiąże się z obniżeniem ryzyka zachorowania na raka jelita grubego. Badania były prowadzone przez wiele lat na szerokiej grupie osób. Potwierdziły również, że alkohol i czerwone, przetworzone mięso zwiększają ryzyko tego nowotworu.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas