Jak ująć w księdze wydatki na obiad z klientem

Właściwym miejscem do zaewidencjonowania VAT od nabycia usług gastronomicznych jest kolumna 13 pkpir. W tym samym miejscu przedsiębiorca powinien wpisać także kwotę netto wynikającą z faktury potwierdzającej ich zakup.

Publikacja: 23.07.2015 06:00

Prowadzę działalność gospodarczą opodatkowaną podatkiem liniowym. Jestem podatnikiem VAT czynnym wykonującym wyłącznie czynności opodatkowane VAT. Zaprosiłem kontrahenta (potencjalnego klienta) na obiad do restauracji. Nabycie usług gastronomicznych zostało udokumentowane fakturą z 17 lipca 2015 r., nr 176/07/2015 na łączną kwotę 105,84 zł, w tym VAT 7,84 zł. Czy i gdzie powinienem zaewidencjonować poniesiony koszt VAT od nabytych usług gastronomicznych w podatkowej księdze przychodów i rozchodów? – pyta czytelnik.

Z interpretacji wydawanych przez organy podatkowe wynika, że zaakceptowały już one to, iż wydatki poniesione na podjęcie kontrahenta poczęstunkiem w restauracji nie są kosztami reprezentacji i mogą zostać zaliczone do kosztów uzyskania przychodów na zasadach ogólnych.

Pozostało jeszcze 88% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Rachunkowość
Sztuczna inteligencja nie zastąpi księgowych
Rachunkowość
Testy systemu e-Faktur czas zacząć
Rachunkowość
Wielkie firmy nie interesują się nowym systemem fakturowania
Rachunkowość
Obowiązkowy KSeF, czyli e-faktury dla skarbówki
Rachunkowość
Audyt: ocena systemu kontroli jest odrębną usługą
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń