Aktualizacja: 23.07.2015 06:00 Publikacja: 23.07.2015 06:00
Prowadzę działalność gospodarczą opodatkowaną podatkiem liniowym. Jestem podatnikiem VAT czynnym wykonującym wyłącznie czynności opodatkowane VAT. Zaprosiłem kontrahenta (potencjalnego klienta) na obiad do restauracji. Nabycie usług gastronomicznych zostało udokumentowane fakturą z 17 lipca 2015 r., nr 176/07/2015 na łączną kwotę 105,84 zł, w tym VAT 7,84 zł. Czy i gdzie powinienem zaewidencjonować poniesiony koszt VAT od nabytych usług gastronomicznych w podatkowej księdze przychodów i rozchodów? – pyta czytelnik.
Z interpretacji wydawanych przez organy podatkowe wynika, że zaakceptowały już one to, iż wydatki poniesione na podjęcie kontrahenta poczęstunkiem w restauracji nie są kosztami reprezentacji i mogą zostać zaliczone do kosztów uzyskania przychodów na zasadach ogólnych.
Będzie możliwość wystawiania faktur poza KSeF, gdy zawiedzie elektryczność i wi-fi. To jedna z opcji w projekcie...
Ministerstwo Finansów przedstawiło plan wdrożenia obowiązkowego systemu KSeF. To rewolucyjna zmiana dla przedsię...
Nowoczesne technologie działają szybko i efektywnie. Ale w świecie księgowości są problemy, które musi rozwiązać...
Ustawa o VAT już nie będzie modyfikowana pod kątem e-faktur. Eksperci radzą, aby szykować się na nowe rozwiązania.
Duże firmy zdają sobie sprawę z rewolucji, jaką przyniesie KSeF, ale niewiele z nich podjęło już przygotowania o...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas