Aktualizacja: 13.06.2025 14:38 Publikacja: 13.06.2025 04:09
Foto: Adobe Stock
Słabnąca tradycja wspólnych posiłków w Polsce stawia nowe wyzwania przed branżą restauracyjną, ale też otwiera przestrzeń do rozwijania biznesu. Coraz więcej konsumentów nad Wisłą rezygnuje bowiem z gotowania w domu na rzecz wygodnych rozwiązań, takich jak jedzenie na wynos czy dostawa – wynika z raportu Bain & Company, który „Rzeczpospolita” poznała jako pierwsza.
Z badań przeprowadzonych w krajach europejskich oraz w Stanach Zjednoczonych wynika, że codziennie do wspólnej kolacji najczęściej zasiadają Francuzi – robi tak aż 61 proc. badanych mieszkańców kraju nad Loarą. We Włoszech jest to 56 proc., w USA ta liczba spada już do 33 proc. respondentów. Polska na tle badanych krajów wypada najsłabiej, bo jedynie 27 proc. z nas zasiada codziennie do wspólnej kolacji.
Pierwsze tygodnie sprzedaży kolekcji odzieży i obuwia sezonu wiosna–lato 2025 nie wywołały euforii klientów w Eu...
Monachijski instytut Ifo wyraźnie podniósł prognozę wzrostu gospodarczego Niemiec w 2026 r. – To powinno przynie...
Choć przychody zbrojeniówki są rekordowe, to wciąż nie wiadomo, kto odpowiada w rządzie za ten obszar, a decyzje...
Na cztery miesiące przed startem systemu kaucyjnego tylko dwóch największych graczy ma licencje i rośnie niezado...
Lokalizacja, lokalizacja, lokalizacja – to trzy główne czynniki, które należy brać pod uwagę decydując się na inwestycję w mieszkanie – czy to z myślą o przechowaniu lub wzroście wartości, czy zwrocie z najmu.
Za parcele deweloperzy płacą po kilkadziesiąt, a nawet kilkaset milionów złotych. Ziemię pod osiedla oddają m.in...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas