Aktualizacja: 30.07.2025 17:15 Publikacja: 13.06.2025 04:09
Foto: Adobe Stock
Słabnąca tradycja wspólnych posiłków w Polsce stawia nowe wyzwania przed branżą restauracyjną, ale też otwiera przestrzeń do rozwijania biznesu. Coraz więcej konsumentów nad Wisłą rezygnuje bowiem z gotowania w domu na rzecz wygodnych rozwiązań, takich jak jedzenie na wynos czy dostawa – wynika z raportu Bain & Company, który „Rzeczpospolita” poznała jako pierwsza.
Z badań przeprowadzonych w krajach europejskich oraz w Stanach Zjednoczonych wynika, że codziennie do wspólnej kolacji najczęściej zasiadają Francuzi – robi tak aż 61 proc. badanych mieszkańców kraju nad Loarą. We Włoszech jest to 56 proc., w USA ta liczba spada już do 33 proc. respondentów. Polska na tle badanych krajów wypada najsłabiej, bo jedynie 27 proc. z nas zasiada codziennie do wspólnej kolacji.
Spowolnienie w branży handlowej nie ustępuje, a sieci sięgają po główny oręż w walce o uwagę klientów i z konkur...
Pomimo kolejnych zawirowań wywołanych polityką celną, globalna aktywność w obszarze fuzji i przejęć utrzymuje si...
Już 19 proc. badanych w naszym kraju wskazuje online jako preferowany kanał zakupów, przy średniej na poziomie 7...
Początek tego roku przyniósł ożywienie inwestycyjne w gospodarce. Ale nastroje w przedsiębiorstwach są skrajnie...
Pracownicy wyparci przez sztuczną inteligencję dłużej szukają nowego zatrudnienia, bo wielu z nich celuje w stan...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas