Reklama

Restauracji w Polsce jest już ponad 100 tys. Kto najbardziej zyskuje?

Rynek gastronomiczny tylko w pierwszym półroczu urósł o blisko 2 tys. placówek, a ich liczba po raz pierwszy przekroczyła 100 tys. Wciąż mocno rośnie segment food-trucków, ale klasycznych restauracji też przybywa.

Publikacja: 22.07.2025 04:05

Restauracji w Polsce jest już ponad 100 tys. Kto najbardziej zyskuje?

Foto: Adobe Stock

Polski rynek gastronomiczny w pierwszym półroczu, w porównaniu z końca 2024 r., wzrósł o 1,7 proc. Ogółem w pierwszych sześciu miesiącach liczba punktów gastronomicznych wzrosła o blisko 1,7 tys. – wynika z danych wywiadowni Dun&Bradstreet, które „Rzeczpospolita” poznała pierwsza.

Przybywa szybko food trucków

Pozostało jeszcze 96% artykułu

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Raporty ekonomiczne
Kupujący chcą zdążyć przed podwyżkami cen mieszkań
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Raporty ekonomiczne
Osłabiony popyt na pracę rzutuje na tempo wzrostu wynagrodzeń
Raporty ekonomiczne
Mimo wzrostu płac Polacy nie chcą wydawać. Czego się obawiają?
Raporty ekonomiczne
Toksyczny szef albo współpracownik podkopie zdrowie i zmniejszy szanse na premię
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Raporty ekonomiczne
Deweloperzy mieszkaniowi prężą muskuły, a działy sprzedaży zakasują rękawy
Materiał Promocyjny
Nowy Ursus to wyjątkowy projekt mieszkaniowy w historii Ronsona
Reklama
Reklama
Reklama