Reklama
Rozwiń
Reklama

Marek Domagalski: Kuchnia sądowa musi być wietrzona

Zarzuty, jakie rzecznik dyscyplinarny sędziów postawił sędziemu Waldemarowi Żurkowi, nie powinny ugrzęznąć w politycznym zgiełku, a mogą być okazją do przyjrzenia się bardziej sędziowskiej kuchni.

Publikacja: 08.06.2022 11:13

Marek Domagalski: Kuchnia sądowa musi być wietrzona

Foto: Adobe Stock

Nikomu bardziej na tym nie powinno zależeć jak sędziom, inaczej będą o tym trąbić co i rusz nie tylko media, ale i sądowy korytarz.

Tak jak w wielu restauracjach czy barach szybkiej obsługi danie przygotowuje się na oczach klienta, bo ma to wzbudzić u niego zaufanie do przygotowywanej potrawy, nie inaczej jest w sądach, gdzie zasadą jest jawna rozprawa i tylko narada sędziowska chroniona jest ścisłą tajemnicą.

Pozostało jeszcze 82% artykułu

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Sądy i Prokuratura
Agata Łukaszewicz: Warto znać swoje prawa
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Sądy i Prokuratura
Musimy rozumieć prawo
Sądy i Prokuratura
Marcin Radwan-Röhrenschef: Nie było podstawy do wyłączenia 12 członków TS
Sądy i Prokuratura
Wystarczy przestrzegać prawa
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Sądy i Prokuratura
AI w wymiarze sprawiedliwości: jawna czy objęta tajemnicą zawodową?
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama
Reklama