Marek Domagalski: Kuchnia sądowa musi być wietrzona

Zarzuty, jakie rzecznik dyscyplinarny sędziów postawił sędziemu Waldemarowi Żurkowi, nie powinny ugrzęznąć w politycznym zgiełku, a mogą być okazją do przyjrzenia się bardziej sędziowskiej kuchni.

Publikacja: 08.06.2022 11:13

Marek Domagalski: Kuchnia sądowa musi być wietrzona

Foto: Adobe Stock

Nikomu bardziej na tym nie powinno zależeć jak sędziom, inaczej będą o tym trąbić co i rusz nie tylko media, ale i sądowy korytarz.

Tak jak w wielu restauracjach czy barach szybkiej obsługi danie przygotowuje się na oczach klienta, bo ma to wzbudzić u niego zaufanie do przygotowywanej potrawy, nie inaczej jest w sądach, gdzie zasadą jest jawna rozprawa i tylko narada sędziowska chroniona jest ścisłą tajemnicą.

Pozostało jeszcze 82% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Sądy i Prokuratura
Pietryga: Potrzebujemy w Polsce silnych ławników. Ale nie kosztem sędziów
Sądy i Prokuratura
Beata Morawiec: Obecna KRS już dawno powinna przestać istnieć
Sądy i Prokuratura
Sędzia a debata o prawie, czyli co sędziemu wypada?
Sądy i Prokuratura
Nękanie niezależnych sędziów
Sądy i Prokuratura
Sędziowska lekcja z „porządków” komisji ds. Pegasusa