Marek Domagalski: Kuchnia sądowa musi być wietrzona

Zarzuty, jakie rzecznik dyscyplinarny sędziów postawił sędziemu Waldemarowi Żurkowi, nie powinny ugrzęznąć w politycznym zgiełku, a mogą być okazją do przyjrzenia się bardziej sędziowskiej kuchni.

Publikacja: 08.06.2022 11:13

Marek Domagalski: Kuchnia sądowa musi być wietrzona

Foto: Adobe Stock

Nikomu bardziej na tym nie powinno zależeć jak sędziom, inaczej będą o tym trąbić co i rusz nie tylko media, ale i sądowy korytarz.

Tak jak w wielu restauracjach czy barach szybkiej obsługi danie przygotowuje się na oczach klienta, bo ma to wzbudzić u niego zaufanie do przygotowywanej potrawy, nie inaczej jest w sądach, gdzie zasadą jest jawna rozprawa i tylko narada sędziowska chroniona jest ścisłą tajemnicą.

Pozostało jeszcze 82% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Sądy i Prokuratura
Agata Łukaszewicz: Moda na azyle. Ci, którzy egzekwowali prawo, uciekają
Materiał Promocyjny
Suzuki e VITARA jest w pełni elektryczna
Sądy i Prokuratura
Sędzia Prusinowski: Nie wiem, jak min. Domański, ale ja mam stracha. Uczestniczymy w chocholim tańcu
Sądy i Prokuratura
Rok łamania prawa. Lista przypadków jest długa, a reform brak
Sądy i Prokuratura
Powołanie Dariusza Barskiego na prokuratora krajowego. Wątpliwa skuteczność decyzji SN
Materiał Promocyjny
Warta oferuje spersonalizowaną terapię onkologiczną
Sądy i Prokuratura
Quo vadis, Temido? Gdzie się podziały konkrety?
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego