Reklama

Marek Domagalski: Kuchnia sądowa musi być wietrzona

Zarzuty, jakie rzecznik dyscyplinarny sędziów postawił sędziemu Waldemarowi Żurkowi, nie powinny ugrzęznąć w politycznym zgiełku, a mogą być okazją do przyjrzenia się bardziej sędziowskiej kuchni.

Publikacja: 08.06.2022 11:13

Marek Domagalski: Kuchnia sądowa musi być wietrzona

Foto: Adobe Stock

Nikomu bardziej na tym nie powinno zależeć jak sędziom, inaczej będą o tym trąbić co i rusz nie tylko media, ale i sądowy korytarz.

Tak jak w wielu restauracjach czy barach szybkiej obsługi danie przygotowuje się na oczach klienta, bo ma to wzbudzić u niego zaufanie do przygotowywanej potrawy, nie inaczej jest w sądach, gdzie zasadą jest jawna rozprawa i tylko narada sędziowska chroniona jest ścisłą tajemnicą.

Pozostało jeszcze 82% artykułu

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Sądy i Prokuratura
Agata Łukaszewicz: Media działają w interesie społeczeństwa
Sądy i Prokuratura
Krzysztof Kurosz: Nie powinno być sędziego od wszystkiego
Sądy i Prokuratura
Wyroki Trybunału Konstytucyjnego jednak obowiązują
Sądy i Prokuratura
Tylko tyrania boi się kabaretu
Sądy i Prokuratura
Wymagajmy od sędziów rozsądku i dialogu
Reklama
Reklama
Reklama