- Sezon zimowy się skończył, ale w związku z aktualną sytuacją pogodową czujemy się zobowiązani do dostarczenia ciepłego jedzenia naszym pracownikom wykonującym pracę na zewnątrz. Czy od wartości posiłków regeneracyjnych, które wydajemy pracownikom w kwietniu, trzeba opłacić składki na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne? – pyta czytelniczka.
Nie ale tylko do wartości 190 zł miesięcznie. W razie przekroczenia tej stawki, od nadwyżki trzeba opłacić składki. Całą wartość posiłku należy natomiast opodatkować.
Pracodawca ma obowiązek zapewnić posiłki i napoje regeneracyjne przede wszystkim pracownikom, którzy wykonują ciężkie fizyczne prace. Zasady związane zarówno z ich przygotowywaniem, jak również wydawaniem, reguluje rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (DzU nr 60, poz. 279).
Posiłki trzeba zapewnić trzem grupom pracowników, którzy wykonują prace związane z wysiłkiem fizycznym. Ich podział zależy od efektywnego wydatku energetycznego organizmu w ciągu zmiany roboczej. Jedzenie należy się osobom, u których ten wydatek przekracza:
- 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,
- 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet – gdy osoby te wykonują zadania w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10oC lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25oC,
- 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet – jeśli chodzi o osoby wykonujące prace na otwartej przestrzeni w okresie zimowym.
Za okres zimowy, o którym mowa w pkt 3 uznaje się czas od 1 listopada do 31 marca. Jak zatem wynika z przepisu, posiłki trzeba zapewniać tylko do tego dnia.
Posiłki regeneracyjne przysługują również osobom pracującym pod ziemią oraz zatrudnionym przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych.
Takie posiłki są zwolnione ze składek na podstawie § 2 ust. 1 pkt 6 rozporządzenia ministra pracy i polityki socjalnej z 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (DzU nr 161, poz. 1106 ze zm.) jako świadczenia przyznane przez pracodawcę w ramach jego obowiązków zapewnienia bezpiecznych i higienicznych warunkach pracy.
Jeśli pracodawca wydaje posiłki regeneracyjne poza okresem zimowym, tj. po 31 marca, to nie stanowi to już jego obowiązku wynikającego z przepisów. W takim przypadku po stronie pracownika powstaje przychód w postaci posiłku, którego wartość podlega opodatkowaniu.
Możliwe jest zwolnienie wartości posiłków ze składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne – miesięcznie nie więcej niż 190 zł – na podstawie § 2 ust. 1 pkt 11 powołanego rozporządzenia. Gdy wartość posiłków jest wyższa, składki trzeba opłacić od nadwyżki.
Podstawa prawna:
art. 232 Kodeksu pracy (tekst jedn. DzU z 1998 r. nr 21, poz. 94 ze zm.)
§ 3 rozporządzenia Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (DzU nr 60, poz. 279)
§ 2 ust. 1 pkt 6 i 11 rozporządzenia ministra pracy i polityki socjalnej z 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (DzU nr 161, poz. 1106 ze zm.)