Są nowe przepisy o alkoholu. Dotyczą "nalewek", barów, pubów i restauracji

Nowe przepisy m.in. regulują kiedy na etykiecie napoju spirytusowego może pojawić się określenie „nalewka” oraz wprowadzają obowiązek podawania rzeczywistej objętościowej zawartości alkoholu trunków sprzedawanych w barach i restauracjach.

Aktualizacja: 19.08.2024 12:27 Publikacja: 22.02.2024 11:15

Bary i restauracje obowiązkowo podadzą ilość alkoholu w napojach.

Bary i restauracje obowiązkowo podadzą ilość alkoholu w napojach.

Foto: Adobe Stock

mat

19 lutego 2024 r. zostało opublikowane rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wprowadzające zmiany w zasadach informowania konsumentów na temat napojów alkoholowych.

Resort rolnictwa zwraca uwagę, że w przepisach Unii Europejskiej, które regulują kwestie znakowania napojów spirytusowych nazwami prawnymi, nie ma pojęcia „nalewka”. Nazwa ta jest specyficzna dla naszego kraju, a konsumenci kojarzą ją ze szczególnym rodzajem napoju alkoholowego. Nalewki należą do tradycyjnych polskich trunków.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
ABC Firmy
Rzeczniczka przedsiębiorców: trunki to nie leki, nie zakazujmy ich promocji tak samo
ABC Firmy
Czy można żądać wypłaty przed naprawą budowlanej fuszerki? Zdecyduje Sąd Najwyższy
ABC Firmy
„To nadregulacja, a nie deregulacja”. Transport odzieży w systemie SENT
ABC Firmy
Przydatna funkcja w mObywatelu dla wielu firm. Jak z niej skorzystać
ABC Firmy
Fundacja rodzinna. Ministerstwo Sprawiedliwości pracuje nad ważną zmianą