Reklama
Rozwiń
Reklama

Pracownik musi mieć miejsce na obiad

Spółka może rozliczyć w podatkowych kosztach wynagrodzenie za prowadzenie zakładowej jadłodajni.

Publikacja: 27.10.2022 22:00

Pracownik musi mieć miejsce na obiad

Foto: Adobe Stock

Zakładowa stołówka daje możliwość regeneracji w czasie przerwy w pracy, a także integruje załogę pozwalając na wymianę poglądów. Te argumenty przekonały fiskusa, który zgodził się na rozliczenie opłaty za prowadzenie jadłodajni w podatkowych kosztach.

O interpretację wystąpiła spółka z o.o. zajmująca się hydrauliką. Produkuje cylindry, bloki sterownicze, systemy kierownicze i zawieszenia, a także zawory i agregaty dla mobilnych maszyn roboczych, pojazdów użytkowych i obrabiarek oraz narzędzi ratowniczych. Zatrudnia wielu pracowników i zdecydowała się na utworzenie stołówki zakładowej. Prowadzi ją zewnętrzny podmiot. Przygotowuje on posiłki przez pięć dni w tygodniu, tj. od poniedziałku do piątku.

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Biznes
Julita Karaś-Gasparska: Ostatni dzwonek na wakacje składkowe
Biznes
Niezależny ekspert pomoże dłużnikowi w restrukturyzacji
Biznes
FinTech i dostawcy SaaS, PaaS i IaaS – co zmieni Data Act
Biznes
EUDR – kolejne zmiany w unijnej polityce środowiskowej
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Biznes
IT: jak uniknąć ryzyk i budować partnerską współpracę
Reklama
Reklama