Reklama
Rozwiń
Reklama

Pracownik musi mieć miejsce na obiad

Spółka może rozliczyć w podatkowych kosztach wynagrodzenie za prowadzenie zakładowej jadłodajni.

Publikacja: 27.10.2022 22:00

Pracownik musi mieć miejsce na obiad

Foto: Adobe Stock

Zakładowa stołówka daje możliwość regeneracji w czasie przerwy w pracy, a także integruje załogę pozwalając na wymianę poglądów. Te argumenty przekonały fiskusa, który zgodził się na rozliczenie opłaty za prowadzenie jadłodajni w podatkowych kosztach.

O interpretację wystąpiła spółka z o.o. zajmująca się hydrauliką. Produkuje cylindry, bloki sterownicze, systemy kierownicze i zawieszenia, a także zawory i agregaty dla mobilnych maszyn roboczych, pojazdów użytkowych i obrabiarek oraz narzędzi ratowniczych. Zatrudnia wielu pracowników i zdecydowała się na utworzenie stołówki zakładowej. Prowadzi ją zewnętrzny podmiot. Przygotowuje on posiłki przez pięć dni w tygodniu, tj. od poniedziałku do piątku.

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Biznes
Teresa Siudem: Kiedy ciąg cyfr staje się znakiem towarowym
Materiał Promocyjny
Czy polskie banki zbudują wspólne AI? Eksperci widzą potencjał, ale też bariery
Biznes
Wniosek o ogłoszenie upadłości a zasady reprezentacji w spółce
Biznes
DRSI – jakie ułatwienia przewiduje specustawa obronna?
Biznes
Kiedy liczby tworzą znak towarowy?
Materiał Promocyjny
Urząd Patentowy teraz bardziej internetowy
Biznes
Jakich formalności dopełnić zbywając przedsiębiorstwo spółki lub jego część?
Reklama
Reklama