Pracownik musi mieć miejsce na obiad

Spółka może rozliczyć w podatkowych kosztach wynagrodzenie za prowadzenie zakładowej jadłodajni.

Publikacja: 27.10.2022 22:00

Pracownik musi mieć miejsce na obiad

Foto: Adobe Stock

Zakładowa stołówka daje możliwość regeneracji w czasie przerwy w pracy, a także integruje załogę pozwalając na wymianę poglądów. Te argumenty przekonały fiskusa, który zgodził się na rozliczenie opłaty za prowadzenie jadłodajni w podatkowych kosztach.

O interpretację wystąpiła spółka z o.o. zajmująca się hydrauliką. Produkuje cylindry, bloki sterownicze, systemy kierownicze i zawieszenia, a także zawory i agregaty dla mobilnych maszyn roboczych, pojazdów użytkowych i obrabiarek oraz narzędzi ratowniczych. Zatrudnia wielu pracowników i zdecydowała się na utworzenie stołówki zakładowej. Prowadzi ją zewnętrzny podmiot. Przygotowuje on posiłki przez pięć dni w tygodniu, tj. od poniedziałku do piątku.

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Biznes
Teresa Siudem: E-doręczenia zamiast listu poleconego
Biznes
E-Doręczenia - nowe obowiązki dla firm już od 1 kwietnia. Jak uniknąć problemów?
Biznes
Jakie korzyści z założenia fundacji prywatnej w Austrii?
Biznes
CSRD – nowe obowiązki regulacyjne i ich wpływ na działalność spółek
Materiał Promocyjny
Warunki rozwoju OZE w samorządach i korzyści z tego płynące
Biznes
Klauzula rebus sic stantibus a wojna w Ukrainie. Kiedy ją zastosować?
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń