Reklama

Pracownik musi mieć miejsce na obiad

Spółka może rozliczyć w podatkowych kosztach wynagrodzenie za prowadzenie zakładowej jadłodajni.

Publikacja: 27.10.2022 22:00

Pracownik musi mieć miejsce na obiad

Foto: Adobe Stock

Zakładowa stołówka daje możliwość regeneracji w czasie przerwy w pracy, a także integruje załogę pozwalając na wymianę poglądów. Te argumenty przekonały fiskusa, który zgodził się na rozliczenie opłaty za prowadzenie jadłodajni w podatkowych kosztach.

O interpretację wystąpiła spółka z o.o. zajmująca się hydrauliką. Produkuje cylindry, bloki sterownicze, systemy kierownicze i zawieszenia, a także zawory i agregaty dla mobilnych maszyn roboczych, pojazdów użytkowych i obrabiarek oraz narzędzi ratowniczych. Zatrudnia wielu pracowników i zdecydowała się na utworzenie stołówki zakładowej. Prowadzi ją zewnętrzny podmiot. Przygotowuje on posiłki przez pięć dni w tygodniu, tj. od poniedziałku do piątku.

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Biznes
Teresa Siudem: Biznesy rodzinne na długi dystans
Biznes
Inwestycje pokoleniowe – jak powiększać majątek rodzinny?
Biznes
Kiedy wierzyciel spółki jest faktycznym członkiem zarządu?
Biznes
Wynajem przedmiotu leasingu przez leasingobiorcę
Biznes
Powierzenie ChatGPT ochrony marki to proszenie się o kłopoty
Materiał Promocyjny
Działamy zgodnie z duchem zrównoważonego rozwoju
Reklama
Reklama