Nowe obowiązki dla producentów żywności od 2 kwietnia 2021 r.

Od 2 kwietnia 2021 r. zawartość sztucznych tłuszczów trans w produkcie nie może przekroczyć 2 proc.

Aktualizacja: 24.04.2021 11:59 Publikacja: 24.04.2021 00:01

Nowe obowiązki dla producentów żywności od 2 kwietnia 2021 r.

Foto: Adobe Stock

Obowiązujące od 2 kwietnia 2021 r. ograniczenia, dotyczące wprowadzania do obrotu produktów spożywczych zawierających tzw. przemysłowe tłuszcze trans wprowadziło unijne rozporządzenie z 24 kwietnia 2019 r. nr 2019/649) . Zawartość tłuszczów trans nie będzie mogła przekraczać 2g na 100g produktu. Rozporządzenie nie dotyczy kwasów tłuszczowych naturalnie występujących w żywności, np. w mięsie lub nabiale.

Czym są tłuszcze trans?

Pozostało 89% artykułu

PRO.RP.PL za 19 zł

Zyskaj dostęp do raportów, analiz i komentarzy niezbędnych w codziennej pracy każdego PROfesjonalisty.
Biznes
Teresa Siudem: Jak sprzedawać w Black Friday?
Biznes
Jasne reguły w Black Friday – jak oznaczać prawidłowo cenę?
Biznes
Umowa o wdrożenie systemu informatycznego – jakie zawrzeć postanowienia?
Biznes
Czarne dziury postępowań cywilnych pożerają czas. Jak ich uniknąć?
Materiał Promocyjny
Fotowoltaika naturalnym partnerem auta elektrycznego
Biznes
Przedsiębiorcy zaoszczędzą na surowcach i materiałach