Aktualizacja: 03.07.2025 12:08 Publikacja: 23.08.2022 12:27
Sektor usług gastronomicznych odpowiada za 12 proc. całkowitego marnotrawienia żywności w UE.
Foto: ryanking999
Jak wynika z danych Komisji Europejskiej (KE) w Unii Europejskiej (UE) rocznie wytwarza się ok. 88 mln ton odpadów spożywczych, których wartość wynosi 143 mld euro.
Z kolei w Polsce naukowcy z Instytutu Ochrony Środowiska - Państwowego Instytutu Badawczego i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego policzyli, że w 2020 roku na etapach produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji w Polsce rocznie marnuje się prawie 5 mln (4 840 946) ton żywności. Problem jest więc poważny.
Mikro, małe i średnie firmy, które chcą rozwijać się odpowiedzialnie, wdrażając zasady dostępności w swoich prod...
67 proc. małych i średnich firm budowlanych doświadcza problemów z płynnością finansową. Tylko co trzecie przeds...
O ponad pół miliarda złotych wzrosło w ciągu zaledwie roku zadłużenie jednoosobowych działalności gospodarczych...
Czy ubezpieczenie OC jednoosobowej działalności gospodarczej jest obowiązkowe? To zależy.
Za nami pierwsza rozgrywka przed unijnym trybunałem w sprawie stosowania wskaźnika WIBOR przy kredytach złotówko...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas