2,25 mln euro dla MŚP na zapobieganie marnotrawienia żywności w gastronomii

Komisja Europejska poszukuje pomysłów, które pozwolą ograniczyć marnowanie żywności w sektorze mikro oraz małych i średnich przedsiębiorstw. Oferuje dotacje.

Publikacja: 23.08.2022 12:27

Sektor usług gastronomicznych odpowiada za 12 proc. całkowitego marnotrawienia żywności w UE.

Sektor usług gastronomicznych odpowiada za 12 proc. całkowitego marnotrawienia żywności w UE.

Foto: ryanking999

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej (KE) w Unii Europejskiej (UE) rocznie wytwarza się ok. 88 mln ton odpadów spożywczych, których wartość wynosi 143 mld euro.

Z kolei w Polsce naukowcy z Instytutu Ochrony Środowiska - Państwowego Instytutu Badawczego i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego policzyli, że w 2020 roku na etapach produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji w Polsce rocznie marnuje się prawie 5 mln (4 840 946) ton żywności. Problem jest więc poważny.

Pozostało jeszcze 88% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Finanse
Expo w Osace szansą dla polskich firm
Finanse
Zatory płatnicze - wielki problem MŚP
Finanse
Dotacje, innowacje, zrównoważony rozwój – możliwości dla firm w 2025 roku
Finanse
Polska nie wdraża unijnych przepisów na czas. Co za to grozi?
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Finanse
Wierzyciele będą musieli zadbać o realizację planu spłaty. Jest projekt ustawy