Reklama
Rozwiń

2,25 mln euro dla MŚP na zapobieganie marnotrawienia żywności w gastronomii

Komisja Europejska poszukuje pomysłów, które pozwolą ograniczyć marnowanie żywności w sektorze mikro oraz małych i średnich przedsiębiorstw. Oferuje dotacje.

Publikacja: 23.08.2022 12:27

Sektor usług gastronomicznych odpowiada za 12 proc. całkowitego marnotrawienia żywności w UE.

Sektor usług gastronomicznych odpowiada za 12 proc. całkowitego marnotrawienia żywności w UE.

Foto: ryanking999

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej (KE) w Unii Europejskiej (UE) rocznie wytwarza się ok. 88 mln ton odpadów spożywczych, których wartość wynosi 143 mld euro.

Z kolei w Polsce naukowcy z Instytutu Ochrony Środowiska - Państwowego Instytutu Badawczego i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego policzyli, że w 2020 roku na etapach produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji w Polsce rocznie marnuje się prawie 5 mln (4 840 946) ton żywności. Problem jest więc poważny.

Pozostało jeszcze 88% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Finanse
Przedsiębiorco, weź dotację na dostępność
Finanse
Budowlane MŚP mają faktury, ale nie pieniądze
Finanse
Jednoosobowym firmom rosną długi. Niepokojący raport
Finanse
Polisa OC dla JDG - czy to obowiązkowe?
Finanse
TSUE zajął się sprawą kredytów z WIBOR. Jak przebiegła rozprawa?