Szef decyduje o miejscu wykorzystania przerwy śniadaniowej

O miejscu wykorzystania przerwy śniadaniowej decyduje pracodawca. Jeżeli firmowe przepisy każą spędzać ten czas na terenie zakładu pracy, pracownik nie może go samowolnie opuścić.

Aktualizacja: 10.07.2021 09:24 Publikacja: 09.07.2021 00:01

Szef decyduje o miejscu wykorzystania przerwy śniadaniowej

Foto: Adobe Stock

Dla wielu pracowników 15-minutowa przerwa w pracy jest tą chwilą, w której mogą się wyciszyć, odpocząć czy zjeść posiłek. Inni w tym czasie załatwiają prywatne sprawy. Tak też było w przypadku pracownika, który wykorzystał przerwę na złożenie wizyty w banku oraz w sklepie spożywczym. Wbrew zasadom obowiązującym u pracodawcy, pracownik nie odnotował opuszczenia miejsca pracy w godzinach służbowych w ewidencji wyjść. Miał pecha, bo w drodze powrotnej spotkał przełożonego. Ten odbył z pracownikiem krótką rozmowę o przyczynie i konsekwencjach służbowych opuszczenia miejsca wykonywania pracy w godzinach pracy.

Pozostało jeszcze 91% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Kadry i Płace
Katarzyna Wójcik: Granica między zdalnym a zagranicznym
Kadry i Płace
Co oznacza dla pracodawców i pracowników równość płac?
Kadry i Płace
Na co zwrócić uwagę, wykazując przychody pracującego emeryta lub rencisty?
Kadry i Płace
Praca w gospodarstwie rolnym wydłuża staż pracy
Kadry i Płace
Praca zdalna cudzoziemców w Polsce: nieprecyzyjne przepisy, realne zagrożenia