Reklama
Rozwiń
Reklama

Dlaczego ceny w Polsce przestały rosnąć

Mamy zaskakująco niskie ceny żywności. To jeden z elementów powstrzymujących inflację.

Publikacja: 14.11.2025 14:00

Monika Kurtek, główna ekonomistka Banku Pocztowego

Monika Kurtek, główna ekonomistka Banku Pocztowego

Foto: podcasty.rp.pl

Widzimy wyraźne trendy dezinflacyjne po wszystkich szokach, które miały miejsce w gospodarce. Mam na myśli najpierw szok covidowy, a potem wybuch wojny na Ukrainie i gwałtowny wzrost cen surowców. To wszystko się uspokoiło – mówi Monika Kurtek, główna ekonomistka Banku Pocztowego, gość programu Marcina Piaseckiego. – Zaskakujące są na przykład ceny żywności, które powinny już rosnąć. Tymczasem wydaje się, że mamy nadpodaż produktów rolnych po bardzo dobrych zbiorach. Trend spadkowy dotyczy także wskaźników cen usług, widać, że tutaj sytuacja też się stabilizuje – dodaje gość Marcina Piaseckiego.

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Magazyn o biznesie
Inflacja: redukcja tak, ale coraz wolniejsza
Magazyn o biznesie
Wlazło: Celebryci to narzędzie
Magazyn o biznesie
Jankowiak: Dziś rozdrobnienie jest przekleństwem gospodarki
Magazyn o biznesie
Czy sztuczna inteligencja może być bańką?
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Magazyn o biznesie
USA-Chiny: to tylko chwilowe zawieszenie broni
Materiał Promocyjny
eSIM w podróży: łatwy dostęp do internetu za granicą, bez opłat roamingowych
Reklama
Reklama