Reklama
Rozwiń

Fiskus docenia, że pracodawca dba o dietę pracownika

Firma może rozliczyć w podatkowych kosztach wydatki na specjalne wyżywienie dla zatrudnionego fachowca.

Publikacja: 12.06.2023 02:00

Fiskus docenia, że pracodawca dba o dietę pracownika

Foto: Adobe Stock

Potwierdza to interpretacja dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej wydana 17 maja 2023 r. (0112-KDIL2-2.4011.178.2023.3.AG).

Wystąpiła o nią prowadząca gabinet dentystka. Zatrudnia na pół etatu technika analityki medycznej. Chce zapewnić mu wyżywienie o najwyższym możliwym standardzie. Dlatego wykupiła pracownikowi catering dietetyczny składający się z 3-5 posiłków dziennie. Podkreśla, że kieruje się art. 16 kodeksu pracy. Przepis ten mówi o zaspokajaniu bytowych, socjalnych i kulturalnych potrzeb pracownika.

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Jak rozliczyć VAT od opłat pobieranych przez serwis internetowy
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Julita Karaś-Gasparska: Praca cudzoziemca na nowych zasadach
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
PESEL obywatela Ukrainy nie decyduje o jego rezydencji podatkowej
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Rezerwy pracownicze w świetle MSR 19 i polskich przepisów
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Usługi niematerialne. NSA uznał, że „duch przepisów” jest ponad literą prawa