Reklama
Rozwiń
Reklama

Fiskus docenia, że pracodawca dba o dietę pracownika

Firma może rozliczyć w podatkowych kosztach wydatki na specjalne wyżywienie dla zatrudnionego fachowca.

Publikacja: 12.06.2023 02:00

Fiskus docenia, że pracodawca dba o dietę pracownika

Foto: Adobe Stock

Potwierdza to interpretacja dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej wydana 17 maja 2023 r. (0112-KDIL2-2.4011.178.2023.3.AG).

Wystąpiła o nią prowadząca gabinet dentystka. Zatrudnia na pół etatu technika analityki medycznej. Chce zapewnić mu wyżywienie o najwyższym możliwym standardzie. Dlatego wykupiła pracownikowi catering dietetyczny składający się z 3-5 posiłków dziennie. Podkreśla, że kieruje się art. 16 kodeksu pracy. Przepis ten mówi o zaspokajaniu bytowych, socjalnych i kulturalnych potrzeb pracownika.

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Julita Karaś-Gasparska: Odsetki tylko za pół roku kontroli
Materiał Promocyjny
Czy polskie banki zbudują wspólne AI? Eksperci widzą potencjał, ale też bariery
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Julita Karaś-Gasparska: Działalność dozwolona fundacji rodzinnej, czyli jaka
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Julita Karaś-Gasparska: Podatki lokalne w centralnej bazie
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Julita Karaś-Gasparska: Najem krótkoterminowy – koniec preferencji dla fundacji rodzinnej
Materiał Promocyjny
Urząd Patentowy teraz bardziej internetowy
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Julita Karaś-Gasparska: Reorganizacja w firmie – na co zwrócić uwagę
Reklama
Reklama