Fiskus docenia, że pracodawca dba o dietę pracownika

Firma może rozliczyć w podatkowych kosztach wydatki na specjalne wyżywienie dla zatrudnionego fachowca.

Publikacja: 12.06.2023 02:00

Fiskus docenia, że pracodawca dba o dietę pracownika

Foto: Adobe Stock

Potwierdza to interpretacja dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej wydana 17 maja 2023 r. (0112-KDIL2-2.4011.178.2023.3.AG).

Wystąpiła o nią prowadząca gabinet dentystka. Zatrudnia na pół etatu technika analityki medycznej. Chce zapewnić mu wyżywienie o najwyższym możliwym standardzie. Dlatego wykupiła pracownikowi catering dietetyczny składający się z 3-5 posiłków dziennie. Podkreśla, że kieruje się art. 16 kodeksu pracy. Przepis ten mówi o zaspokajaniu bytowych, socjalnych i kulturalnych potrzeb pracownika.

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Twoje wsparcie decyzji biznesowych i pomoc w codziennej pracy.
Interpretacje ważnych zmian prawa, raporty ekonomiczne, analizy rynku, porady i praktyczne wskazówki ekspertów „Rzeczpospolitej”.
Reklama
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Julita Karaś-Gasparska: Strata stracie nierówna
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
KSeF. Czas przygotować się do e-fakturowania. Terminy, wymagania, kary
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Wydatki na samochód wpływają na opodatkowanie IP Box
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Trudne do wyceny wartości niematerialne – rola analizy DEMPE
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Strata powstała w wyniku oszustwa może być podatkowym kosztem
Reklama
Reklama