Aktualizacja: 13.07.2025 14:31 Publikacja: 12.06.2023 02:00
Foto: Adobe Stock
Potwierdza to interpretacja dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej wydana 17 maja 2023 r. (0112-KDIL2-2.4011.178.2023.3.AG).
Wystąpiła o nią prowadząca gabinet dentystka. Zatrudnia na pół etatu technika analityki medycznej. Chce zapewnić mu wyżywienie o najwyższym możliwym standardzie. Dlatego wykupiła pracownikowi catering dietetyczny składający się z 3-5 posiłków dziennie. Podkreśla, że kieruje się art. 16 kodeksu pracy. Przepis ten mówi o zaspokajaniu bytowych, socjalnych i kulturalnych potrzeb pracownika.
Straty są wpisane w ryzyko działalności gospodarczej. Z reguły powstają jako skutek błędnych decyzji biznesowych...
Przedsiębiorcy powinni już teraz zacząć przygotowania do wdrożenia systemu KSeF, aby uniknąć błędów i kar finans...
Podatnik, który poniósł wydatki samochodowe, np. na paliwo, naprawy, ubezpieczenie, może uwzględnić je jako kosz...
Przewidywane przychody generowane przez transakcje związane z udostępnieniem wartości niematerialnych i prawnych...
Dla uznania straty powstałej w wyniku oszustwa czy wyłudzenia za koszt uzyskania przychodów CIT nie wystarczy sa...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas